Afbeelding
Foto: GAD

GAD laat inwoners betalen voor ophalen van grofvuil

Bedrijven

GOOISE MEREN - Inwoners moeten vanaf 2 april aanstaande betalen voor het ophalen van groot huishoudelijk afval (grofvuil, groot tuinafval, elektrische apparaten en groot verpakkingskarton) aan huis. Per afspraak geldt dan een tarief van 22,50 euro. Het zelf brengen van groot huishoudelijk afval naar het scheidingsstation blijft gratis.

“Het in rekening brengen van de kosten voor het ophalen van groot huishoudelijk afval is niet uniek. Veel gemeenten in Nederland hebben ervoor gekozen deze dienstverlening door te berekenen aan de gebruiker of zelfs helemaal af te schaffen”, meldt de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD).

Bezuiniging

In juli 2021 heeft het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek de Regiobegroting 2022-2025 vastgesteld. In deze begroting is een aantal bezuinigingsmaatregelen opgenomen, waaronder het betalen van het ophalen van groot huishoudelijk afval. “Het ophalen van groot huishoudelijk afval is een extra service die de GAD levert. Door het in rekening brengen van deze kosten kan de GAD deze dienst voortzetten en doorberekenen aan diegenen die er gebruik van maken.”

Inwoners kunnen een online-afspraak maken voor het ophalen van grof restafval (bijvoorbeeld bank, tafel, stoel), grote elektrische apparaten zoals koelkast of wasmachine), groot tuinafval (snoeiafval dat niet in de groene container past) of groot verpakkingskarton afkomstig van een televisie of meubilair. Betalen kan direct bij het online maken van een afspraak, maar pinbetaling is ook mogelijk op het GAD-hoofdkantoor in Bussum of bij de chauffeur tijdens het ophalen. 

Op www.gad.nl/grofvuil kunnen inwoners lezen wat wel en niet onder grofvuil wordt verstaan. 

Uit de krant