Afbeelding

Rosacea verzorgen met milde retinol alternatieven

Advertorial

Rosacea is een veelvoorkomende, chronische huidaandoening. De kenmerken zijn roodheid, snelle bloos reacties, bultjes en zichtbare vaatjes in het gezicht. De gevoelige huid bij rosacea heeft een zachte, kalmerend verzorgingsroutine nodig om irritaties tegen te gaan. Hierbij is het belangrijk de juiste ingrediënten te kiezen. Retinol ofwel vitamine A kan veroudering tegengaan, maar wordt niet altijd goed verdragen door de kwetsbare rosacea huid. Gelukkig bestaan er diverse milde retinol alternatieven die effectief zijn zonder de bijwerkingen.

Wat is rosacea?
Bij rosacea reageert de huid overgevoelig op allerlei prikkels zoals temperatuurswisselingen, zoninstraling, bepaalde voedingsmiddelen en emoties. Dit veroorzaakt rode vlekken, een branderig gevoel, puistjes en verwijde vaatjes. Oorzaken lijken onder meer een ontregeld immuun- en vaatsysteem en overmatige groei van demodex mijten. Vooral vrouwen van boven de 30 met een lichte huid krijgen er vaker last van.

Verzorging bij rosacea
Bij rosacea zijn milde verzorgingsproducten essentieel om de huidbarrière niet verder te beschadigen. Gebruik zachte reinigingsproducten, hydrateer je huid met vochtinbrengende crèmes en bescherm jezelf met een goede zonnebrandcrème. Kalmerende ingrediënten als niacinamide, vitamine C en antioxidanten kunnen irritatie verminderen.

Wat kun je beter vermijden?
Als je last hebt van rosacea kun je het gebruik van geurstoffen, alcohol, citrus, menthol, en verschillende plantaardige extracten het beste vermijden. Deze stoffen kunnen de situatie in sommige gevallen juist verergeren. Let daarnaast op voor claims zoals ‘hypo allergeen’ want die geven geen garantie voor de werking op jouw individuele huid.

Retinol alternatieven
Retinol/vitamine A is een veelgebruikt anti verouderings ingrediënt, maar kent ook nadelen als irritatie en uitdroging voor de gevoelige rosaceahuid. De Europese Unie overweegt retinol gebruik in cosmetica daarom te beperken. Retinol kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzakenen daarom kun je beter kiezen voor mildere ingrediënten met vergelijkbare voordelen.

Vitamine C - Vitamine C is bijvoorbeeld een krachtige antioxidant die de huid beschermt, roodheid en pigmentvlekken vermindert. Daarnaast stimuleert het de collageenproductie voor een stevigere huid.

Hyaluronzuur - Hyaluronzuur vult rimpels tijdelijk op, geeft meer volume en hydratatie - verkrijgbaar in crèmes, injecties of pillen. Het natuurlijke ingrediënt bakuchiol bevordert net als retinol de celvernieuwing en collageenproductie, maar zonder het irriterende effect.

Niacinamide of vitamine B3 - Niacinamide of vitamine B3 is een andere milde optie die collageen stimuleert, pigmentvlekken vermindert en de huid vochtig houdt zonder uitdrogende bijwerkingen. Deze ingrediënten zijn over het algemeen beter verdragen door de gevoelige huid en kunnen probleemloos in combinatie met elkaar worden gebruikt voor een mooiere, jongere uitstraling.

Medicijnen en behandelingen
Naast verzorging zijn er ook diverse behandelingen voor rosacea, variërend van zalven met azelaïnezuur of antibiotica tot licht- en lasertherapieën om vaatjes te verwijderen. Bij hardnekkige rosacea wordt soms lage dosering isotretinoïne voorgeschreven. Lichte peelings met bijvoorbeeld salicylzuur of melkzuur kunnen de huid ook verbeteren.

Op weg naar een stralende huid
Door de gevoelige huid met milde, verzorgende én effectieve retinol alternatieven te behandelen, kunnen mensen met rosacea hun symptomen beter onder controle krijgen. In combinatie met de juiste medicatie en aanvullende therapieën kan dit leiden tot een rustigere, stralendere huid zonder irritaties.

Uit de krant