Aflevering 18 met v.l.n.r. Loeki Knol, Will van Selst, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee en het kinderkoor.
Aflevering 18 met v.l.n.r. Loeki Knol, Will van Selst, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee en het kinderkoor. Foto: Beeld & Geluid
Video

Beeld & Geluid vindt vier verloren afleveringen populaire jeugdserie ‘Hamelen’ terug

Historie

REGIO - Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veilig gesteld voor de toekomst.

De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd. Op zondag 26 mei houdt het Hilversumse museum een zaalprogramma rondom ‘Hamelen’ en is een van de gevonden en gedigitaliseerde afleveringen te zien.

Beeld & Geluid ontving vorig jaar het archief van technicus Barry van der Sluis. In zijn archief bleken de opnamebanden te zitten die Harrie Geelen, de schrijver van de serie, gemaakt heeft op een Akai VT100 (een portable zwart-wit videosysteem). Na overzetting van de Akai-banden op VHS, eind jaren 80, gingen de Akai-banden naar Barry van der Sluis. 

Van de vier afleveringen op Akai-band, die nu zijn opgedoken, zijn nooit VHS-kopieën gemaakt en werden dus altijd als verloren gewaand. Beeld & Geluid gaat, naast de vier ‘nieuwe afleveringen’, de komende tijd alle andere Akai-banden digitaliseren, zodat de serie na vijftig jaar weer compleet is. De teruggevonden afleveringen zijn: aflevering 16 Het Waternix Schandaal: 22 december 1973, aflevering 17 Looie Det van Kalkedot: 19 januari 1974, aflevering 18 De Poppen van Sijs: 16 februari 1974 en aflevering 30 Joringel van Jor: 8 maart 1975. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Aflevering 30, met v.l.n.r. Rob de Nijs, Loeki Knol en Allard van der Scheer. - Foto: Beeld & Geluid

Van de vijf seizoenen met in totaal 45 afleveringen, die door de KRO werden uitgezonden tussen 1972-1976, zijn slechts zes afleveringen en twee compilaties bewaard. Deze liggen in het archief van Beeld & Geluid. Net als Ja Zuster Nee Zuster werd de serie opgenomen op Ampex-banden die, vanwege de hoge kosten, vaak werden hergebruikt, met als resultaat dat er veel materiaal verloren is gegaan.

Joop Stokkermans
‘Hamelen’ was een ongelooflijk populaire jeugdserie met muziek (meer dan honderd liedjes) van Joop Stokkermans. Naast de vaste hoofdcast met onder andere Rob de Nijs, Ida Bons, Loeki Knol, Ab Hofstee en Martin Brozius speelde een keur aan (grote) Nederlandse acteurs een of meerdere gastrollen in de serie, waaronder John Lanting, Leen Jongewaard, Hetty Blok, Berend Boudewijn en Rita Corita.

Het verhaal begint bij het beroemde Duitse sprookje over de rattenvanger van Hamelen. De stad had last van ratten, die door de rattenvanger werden verjaagd met een fluit. De rattenvanger kreeg niet betaald en lokte daarom als wraak alle kinderen van de stad mee. Het originele sprookje houdt hier op, maar Harrie Geelen schreef het verhaal over wat er met die kinderen (en vier volwassenen) gebeurde op hun zoektocht terug naar Hamelen.

(Tekst gaat verder onder de video)


Beeld & Geluid spoelt terug op 25 en 26 mei
In het weekend van 25 en 26 mei vindt de eerste editie van Beeld & Geluid Spoelt Terug plaats. Tijdens deze archiefdagen is er een speciaal programma, waarin tv-nostalgie en het populaire tv-programma Nederland op Film van MAX centraal staan. Op zondag 26 mei vindt er een zaalprogramma plaats rondom ‘Hamelen’. Harm Edens gaat in gesprek met onder andere schrijver Harrie Geelen, actrice Loeki Knol en Stanley Stokkermans (zoon van Joop Stokkermans). Een deel van het kinderkoor komt tijdens het programma zingen. Een van de gevonden afleveringen wordt na afloop vertoond.

Uit de krant