Het bestuur van de nieuwe vereniging met in het midden voorzitter Simon Morsink.
Het bestuur van de nieuwe vereniging met in het midden voorzitter Simon Morsink.

'Vrienden van Bredius' aan de slag met Brediuskwartier

Buurt / wijk

BUSSUM - Het dorp is sinds kort een vereniging rijker. Een aantal bewoners van het Brediuskwartier heeft onlangs een belangenvereniging voor hun buurt opgericht: Vrienden van het Bredius.

Behalve dat ze zich met allerlei zaken in de wijk bezighouden zoals zwerfvuil, het groen en overlast van hangjongeren, is de vereniging ook druk bezig met het 100-jarig bestaan van de wijk. Dat is in 2019 en klinkt nog ver weg, maar dat weerhoudt het bestuur er niet van om dit feestje nu al op de agenda te zetten.

In de buurt zijn overigens al tal van andere verenigingen en belangengroepen actief als Vrienden van het Mouwtje en het Oranje Comité, maar ze zitten volgens Simon Morsink, voorzitter van de vereniging, niet in elkaars vaarwater. "We merkten dat er behoefte was aan meer." Bovendien laat hij weten dat ze ook samenwerken. "We wonen hier met veel plezier en het is belangrijk dat deze vereniging er kwam. We zijn er voor de buurt, willen de buurtbewoners met elkaar verbinden én een gesprekspartner voor de gemeente Gooise Meren zijn." Wethouder Marleen Sanderse, die ook wijkwethouder is voor het Brediuskwartier, stak de vereniging al een hart onder de riem. Volgens haar zijn dergelijke verenigingen de oren en ogen voor de gemeente om te weten wat er speelt. Samen optrekken ziet ze dan ook wel zitten.

Gemeente nu meer op afstand
Volgens voorzitter Morsink is de gemeente door de fusie wat meer op afstand gekomen en is het juist daarom belangrijk dat bewoners zelf ook nadenken. Bovendien, stelt hij, heeft de gemeente ook wat aan hun input. "De gemeente wil graag dat inwoners met eigen initiatieven komen en samenwerken met de gemeente. Die handschoen hebben wij, als het Brediuskwartier, opgepakt." Dat leidt niet alleen tot praten en overleggen, volgens hem. Ze willen zelf ook graag de handen uit de mouwen steken, zoals bijvoorbeeld met het opruimen van zwerfvuil.

Voor alle plannen en ideeën is steun vanuit de buurt van harte welkom. De vereniging is dan ook al actief begonnen met het werven van vrienden in de wijk. Ook willen ze niet enkel met problemen bij de gemeente aankloppen, maar vooral ook met oplossingen en ideeën komen. "Bredius is een mooie wijk en we willen het graag zo houden en waar mogelijk verbeteren."

Uit de krant