Afbeelding

David Bowie kwam als eerste naar Bussum

Algemeen

BUSSUM - Het was twee jaar voor zijn grote doorbraak met 'Space Oddity' en er werd toen nog wel een beetje om hem gelachen, maar het mag nu, een halve eeuw later, toch met trots gezegd worden: het allereerste buitenlandse optreden ooit van David Bowie was bij ons, in Bussum. De eerder deze week overleden megaster kwam op 8 november 1967 naar ons dorp voor tv-opnames.

David Bowie kwam naar Studio Concordia voor opnames van het jongerenprogramma 'Fenklup', gepresenteerd door zanger Rudy Bennett. Wie verwacht dat er destijds hordes met gillende meisjes hun idool stonden op te wachten, komt bedrogen uit. Van glitter en glamour was nog geen sprake: Bowie was net 20 jaar en nog totaal onbekend.

Bowie was nog een lachertje
Het bewuste Bussumse optreden van David Bowie zou niet de geschiedenisboeken ingaan als zijn grote doorbraak. Allesbehalve. Bowie-fanaat en auteur Antoine Loogman: "David Bowie zong het nummer 'Love you till Tuesday', dat helemaal geen succes werd. Er werd zelfs gelachen om hem, ze vonden Bowie maar een rare vogel. Hij was verlegen en broodmager. Daar kwam nog eens bovenop dat hij een superstrakke broek aan had en het geheel er, met een nogal futuristisch tv-decor, een beetje apart uitzag. En toen moest hij nog gaan zingen. Later zou het allemaal wel goed komen met hem, maar dat had toen niemand kunnen bedenken."

Lees morgen meer in het BussumsNieuws.

Uit de krant