Afbeelding
Foto: PR

Weeskinderen uit Griekenland welkom in Gooise Meren

Algemeen

GOOISE MEREN - Met zeventien stemmen voor en dertien tegen is de PvdA-motie van Rolien Bekkema om zich als gemeente Gooise Meren aan te sluiten bij het initiatief 'Coalition of the Willing' van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children aangenomen.

Dit houdt in dat het college een brief naar het kabinet gaat sturen om aan te dringen om vijfhonderd kwetsbare weeskinderen uit oorlogsgebieden op te nemen vanuit de Griekse vluchtelingkampen. Met deze brief zet Gooise Meren tevens de deur open voor gastvrije opvang van weeskinderen. Bekkema vroeg in haar motie, gesteund door Jos de Lange (CDA), Roel Kamphuis (CU) en Petra Vonk (GL), te onderzoeken in welke mate Gooise Meren de pleegzorg of andersoortige opvang voor ongeveer tien kwetsbare kinderen kan organiseren.

Mensonterend

Bekkema noemt de omstandigheden in de Griekse vluchtelingenkampen 'mensonterend'. "En op dit humanitair vluchtelingendrama, dat zich afspeelt op Europees grondgebied, heeft de EU vooralsnog geen passend antwoord. Een krachtig signaal richting de Nederlandse regering is nodig om alles in het werk te stellen om dit urgente probleem op te lossen. De gemeente Gooise Meren kan zelf zo’n krachtig signaal afgeven door zich bereid te tonen een aantal van deze kinderen een gastvrije opvang te bieden."

VVD geen voorstander

De VVD was geen voorstander van de motie. Woordvoerder Marlène Potjer: "Het Rijk wijst gemeenten op hun achterstand van 6.500 plaatsen voor de huisvesting van statushouders. Maar dat weerhoudt gemeenten er niet van om het Rijk op te roepen 500 asielzoekers op te nemen. De realiteit is gewoon anders. In totaal zijn er 5.000 minderjarige asielzoekers in Griekenland (91 procent man, 9 procent vrouw), waarvan 3.800 adolescenten (16-17 jaar). Van hen is vaak de echte leeftijd niet goed vast te stellen. Slechts 11 procent komt uit oorlogsgebied Syrië, de meesten komen uit Afghanistan en Pakistan."

Uit de krant