Een toast op de nieuwe afspraken.
Een toast op de nieuwe afspraken. Foto: Bob Awick

Proef: geen auto's door Kapelstraat tijdens terrasseizoen

Algemeen

BUSSUM - Er komt een proef om auto's tijdens het terrasseizoen in het weekend te weren uit de Kapelstraat. Op die manier moet het leuker en veiliger worden om een terrasje te pakken.

De proef bestaat uit het afsluiten van het autoverkeer in de periode 1 mei 2020 tot 30 augustus 2020. Het gaat dan om de vrijdag- en zaterdagavond van 18.00 tot 23.00 uur en de zondag van 12.00 tot 20.00 uur. Na de zomer wordt gekeken hoe en of dit bevalt.

Autovrij
Het college sprak dinsdag over het plan, waar een lange periode van gesprekken aan vooraf is gegaan. Dorpsmanager Ellen van Vossen is de trekker van het plan om de terrassstraat autovrij te maken op de aangewezen tijden. Ze is helemaal blij dat met deze proef de 'verblijfskwaliteit' omhoog gaat. Van Vossen: "We hebben vanuit ProBussum al eerder gekeken naar wat we kunnen doen om het prettiger te maken om hier een terrasje te pakken. Zo was er een experiment met het geheel afsluiten van de straat, met terrassen op de parkeervakken, het plaatsen van hekjes en meer." 

Veel draagvlak
Er volgden gesprekken met de horecaondernemers, winkeliers en bewoners in de Kapelstraat. "Hieruit bleek dat er heel veel draagvlak voor het plan was en bezoekers de auto's als storend ervaren. Er was wel een bezwaarmaker omdat deze persoon graag had gezien dat zijn winkel te allen tijde bereikbaar zou zijn." Het college vindt echter dat het publiek belang zwaarder weegt. De straat blijft overigens wel toegankelijk voor hulpdiensten en fietsers.

Uit de krant