Buurtbemiddeling kan er voor zorgen dat mensen weer in gesprek gaan.
Buurtbemiddeling kan er voor zorgen dat mensen weer in gesprek gaan. Foto: Pixabay

Buurtbemiddeling start campagne ‘Dat is makkelijk praten’

Zorg

GOOISE MEREN - Buurtbemiddelingsorganisaties in heel Nederland, waaronder Versa Welzijn, hebben de handen ineen geslagen voor een landelijke campagne: ‘Dat is makkelijk praten!’. De campagne draait om het effectief voorkomen van escalaties van burenproblemen. 

“Een op de vier Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn of haar buren”, legt Versa Welzijn uit. “Een deel van deze ergernissen escaleert en mondt zelfs uit in een burenruzie.” Buurtbemiddeling kan er dan voor zorgen dat de buren met elkaar in gesprek gaan en samen tot een oplossing komen. “Maar hoe mooi zou het zijn als de escalatie voorkomen kan worden?”

Doel
Marianne Grooten, coördinator buurtbemiddeling Zwolle en lid van het campagneteam voegt daaraan toe: “Met de campagne willen we ervoor zorgen dat mensen zich bewust zijn dat een gesprek pas effectief is als je dat op de juiste toon en op het juiste moment inzet. Het heeft namelijk geen zin om in het heetst van de strijd het gesprek aan te gaan. Je vervalt dan in verwijten en dat werkt niet probleemoplossend.”

Inzet
De campagne is gestart met de lancering van de webpagina www.datismakkelijkpraten.nl en een bijbehorende video. Op de webpagina staan vijf stappen die je kunt nemen om tot een constructieve oplossing te komen: blijf kalm, kies het juiste moment, leg uit wat het met jou doet, zoek naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn en maak duidelijke afspraken. Naast de video zijn er posters, flyers en socialemediaberichten die de boodschap van de campagne versterken. Ook zetten buurtbemiddelaars uit het hele land zich in door middel van persoonlijke vlogs met tips onder de hashtag #datismakkelijkpraten.

Kosteloze bemiddeling
Versa Welzijn biedt kosteloos bemiddeling aan bij burenconflicten in de gemeenten Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Wijdemeren en Weesp. Wie meer wil weten over onze buurtbemiddeling kan terecht op www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling of bellen met 035-6231100.

Uit de krant