Afbeelding
Foto: PR

Hart voor BNM zet vraagtekens bij GAD-compensatie van verenigingen

Politiek

GOOISE MEREN - Een grote financiële strop dreigt voor een aantal verenigingen nadat deze zomer de GAD besloten heeft het ophalen van oud papier in samenwerking met vrijwilligers van verenigingen, te stoppen. Vanaf 1 januari 2022 haalt het GAD het oud papier zelf op, wat voor hen naar eigen zeggen een besparing oplevert. 

Hoewel is toegezegd dat er overleg met de verenigingen plaats zou vinden over een alternatieve manier om hun begroting aan te vullen, hebben de betrokken verenigingen recent een brief van de Regio Gooi en Vechtstreek ontvangen, waarin staat dat er eenmalig financiële compensatie zal plaatsvinden. Daarna is er geen steun meer, en gesprekken over alternatieven lijken nog niet te zijn opgestart.  

Voor veel verenigingen betekent dit op termijn een enorm gat in hun begroting. Marieke le Noble van Hart voor BNM maakt zich zorgen: “Wij vinden het heel kwalijk dat de GAD, zonder ook maar één keer met de verenigingen te overleggen, een brief stuurt met een compensatiebedrag, en denkt dat daarmee de kous af is. Voor veel verenigingen is het ophalen van oud papier al jaren - soms zelfs meer dan vijftig jaar - een grote inkomstenbron, en zij zien het voortbestaan van hun club in gevaar komen doordat deze maatregel nu is doorgedrukt.”

Oerstom

Een eenmalige compensatie lost niet op lange termijn een groot gat in de begroting op, gaat Le Noble verder. “Wij vinden dat gemeente en Regio hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Verenigingen zijn een heel belangrijk onderdeel van het DNA van onze gemeente, met een grote maatschappelijke impact. Het zou echt oerstom zijn als we omwille van een bezuiniging van een paar duizend euro voor de gemeente Gooise Meren, een aantal van onze verenigingen om zeep helpen. Verenigingen verdienen wat ons betreft eerder méér geld, dan minder.” 

Hart voor BNM heeft vragen ingediend die duidelijkheid moeten geven over de problemen van de verenigingen, en hoe er in een oplossing wordt voorzien. 

Uit de krant