Afbeelding
#powerofarthouse van kunstenaar SAZZA. Foto: @Aatjan Renders

‘Stille strijd’ vraagt aandacht voor depressie en zelfdoding

Zorg & Gezondheid

BUSSUM - Bij de rotonde voor het gemeentehuis staat van 11 tot en met 25 maart het kunstwerk ‘Stille Strijd’ van de kunstenares Saskia Stolz. Het beeld - een metershoge ineengedoken tiener - heeft als doel het taboe rondom depressiviteit en zelfdoding te doorbreken en te zorgen dat mensen zich hier meer bewuster van worden.

Op dinsdag 12 maart om 15.30 uur vindt de officiële opening plaats. Tijdens deze opening zijn er enkele sprekers en is er een optreden van zangeres Dieke van Hoften. Alle inwoners zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. Naast het openingsevenement worden er deze periode meer activiteiten aangeboden, zoals een thema-avond op dinsdag 19 maart om 19.30 uur in het gemeentehuis. Aanmelden is niet nodig. Voor middelbarescholieren is er een apart programma.  

In Filmhuis Bussum is op woensdag 13 maart (18.30 uur) de film The Son te zien. Na de vertoning is er een nagesprek met Justine Pardoen (oprichter van Bureau Jeugd & Media) over depressie en zelfdoding bij jongeren. Filmhuis Bussum organiseert de speciale vertoning samen met de gemeente. Bestel kaarten voor de film en het nagesprek op filmhuisbussum.nl.

Op 22 maart is er een wandeling voor mensen die iemand verloren hebben door zelfdoding. De wandeling is in de vroege ochtend terwijl de zon opkomt: ‘Walk into the light’. De wandeling start om 06.00 uur vanaf het beeld ‘Stille Strijd’ bij het gemeentehuis. Na de wandeling is er een ontbijt in het gemeentehuis. Aanmelden via secretariaatmensenomgeving@gooisemeren.nl. Geef aan of u daarna wel of niet mee wilt ontbijten.

Zelfdoding is de belangrijkste reden dat jonge mensen tot 30 jaar overlijden. Elke maand verliezen gemiddeld 24 jongeren hun leven door zelfdoding. Het beeld herinnert aan de harde cijfers, eert de mensen die de strijd verloren en wil de stilte doorbreken.

Uit de krant