Afbeelding
Foto: PR

Leerlingen Goois Lyceum onderzoeken circulaire economie bij lokale ondernemers

Onderwijs & Wetenschap

BUSSUM - Derdejaars leerlingen van het Goois Lyceum gingen gistermiddag op bezoek bij meer dan twintig winkeliers en bedrijven in Bussum en Naarden om te onderzoeken hoe het staat met de circulaire economie.

Kleding, spullen en eten... toch wel drie belangrijke dingen waar jongeren zich mee bezighouden. De scholieren verdiepten zich voor het vak economie in deze onderwerpen en stelden de centrale vraag: hoe kan een winkel meedoen aan een circulaire economie waarbij eigenlijk geen afval meer ontstaat maar alles als grondstof opnieuw kan worden gebruikt?

Keten

Waar koopt een winkel de producten in en waar komen die spullen vandaan? Wat gebeurt er met reststoffen? Worden die weggegooid en waar komen die dan terecht en kunnen die nog hergebruikt worden? Vanuit de werkgroepen duurzaam onderwijs en circulaire economie van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren kregen de leerlingen eerst een introductieles. Daar werd duidelijk dat we allemaal onderdeel zijn van de keten van grondstoffen. Daarna gingen de derdeklassers in groepjes op pad voor een interview en konden daarvoor bijvoorbeeld terecht bij de Feesterie, Welectric, Daatzelaar en Vestingfiets, verschillende restaurants en ook modezaken zoals Arthur & Willemijn, Yellowbirds en Lovestorm.

‘Niets weggegooid’

Het groepje van Milou, Isa en Gabriëlla ging op bezoek bij de Broektiek en konden bij eigenaar Jasper terecht met al hun vragen. Over duurzame spijkerbroekmerken bijvoorbeeld. De winkel verkoopt die ook, maar wat klanten mooi vinden staat voorop. En hoe zit het met energiebesparing en wat er gebeurt met kledingrestanten? Restanten worden nooit weggegooid, naar vinden altijd wel een bestemming via acties of doorverkoop. 

(Tekst loopt verder onder de foto’s)


 Foto: PR


Foto: PR


 Foto: PR

Ook Veerle, Aimée, Amal, Fenna en Ella gingen op onderzoek uit en bezochten Trevs Soep. Eigenaar Trevor vertelde onder andere dat afval best een probleem is vanwege ruimtegebrek én dat er lang niet altijd verpakkingsmaterialen te koop zijn die goed recyclebaar zijn. Zelf gaven de meiden aan dat regelgeving dan misschien een oplossing is? Dan worden er meer producten gemaakt die beter herbruikbaar zijn. 

Het is best lastig, want winkels en klanten zijn maar een klein onderdeel van de hele keten. Maar er zijn genoeg voorbeelden van wat er wel mogelijk is, zoals een kledingreparatieservice en etensresten laten composteren zodat het weer vruchtbare grond wordt. Wat hun idee wordt voor de winkel waar ze zijn geweest, gaan de leerlingen de komende periode bedenken en daarover een presentatie en verslag maken.

Uit de krant