Afbeelding
Foto: Jaap van Hassel

Drukke herdenking in Verzetsliedenbuurt Bussum-Zuid

Mensen

BUSSUM - “Het was gewoon weer een mooie, waardige, kleinschalige herdenking. Prachtig en ontroerend. Er vloeiden heel wat tranen tijdens de indrukwekkende verhalen van de nabestaanden”, zegt Margreet de Broekert, de drijvende kracht achter de herdenking in de Verzetsliedenbuurt in Bussum-Zuid. De plechtigheid vond plaats bij het plantsoen op de hoek van de Fokke Bleekerstraat en de P.M.R. Versteeghstraat. 

De Broekert: “De eerste herdenking aldaar, in 2021, was nog zonder nabestaanden. Die had ik toen nog niet weten te achterhalen. Vorig jaar wel. Toen kwamen er familieleden van drie van de elf vermoorde verzetsmensen (waaronder drie uit één gezin) die daar herdacht worden. Te weten de familie Ruys, Bleeker en Versteegh. Zij onthulden het informatie-gedenkbord en waren zichtbaar geroerd. Inmiddels heb ik vijf families weten op te sporen. Ook die van de familie Huurman, Bottema en een andere tak van de familie Bleeker.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: Jaap van Hassel

Ze vervolgt: “Geroerd ben ik door de lieve berichten van hun die mij ten deel vallen. Nu pas realiseer ik mij wat deze herdenking - inmiddels de derde en nu jaarlijks terugkerend - voor hun betekent. Deze tien Bussumse mannen en één vrouw waren bijna in de vergetelheid geraakt. Net als vele andere Bussumers, die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. Niet alleen kwamen er dit jaar voor het eerst circa vijftien personen (klein- en achterkleinkinderen) van de familie Huurman, circa tien van de familie Soulier-Bleeker en een aantal van de familie Ruys. Ze komen uit vele delen van het land zoals Hellevoetsluis, Ede, Den Haag en Haarlem. Bijzonder, dat raakt mij oprecht, is dat de dochter van Jan Bottema sprak en ik namens Sjoerd Bleeker zijn verhaal over zijn grootvader Fokke Bleeker mocht voorlezen. Ook de vrouw van T.B. Huurman, de kleinzoon die vernoemd is naar zijn grootvader, hield een prachtig en indrukwekkend verhaal. Dat eindigde met een citaat uit de afscheidsbrief die Huurman schreef vanuit Sachsenhausen vlak voordat hij gefusilleerd werd.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: Jaap van Hassel

Wethouder Nico Schimmel vertegenwoordigde dit jaar het college van B&W. Hij sprak, speelde trompet en legde met achter- en achterkleinkinderen van de genoemde families de bloemen namens de gemeente Gooise Meren.

Uit de krant