Wim de Bie - alias Robbie Kerkhof - tijdens opnamen bij het Bussumse tunneltje.
Wim de Bie - alias Robbie Kerkhof - tijdens opnamen bij het Bussumse tunneltje. Foto: Historische Kring Bussum

Wim de Bie leeft voort in Bussum; oude spoortunnel krijgt zijn naam

Mensen

BUSSUM - De spoorwegonderdoorgang tussen de Nassaulaan en de Spiegelstraat wordt vernoemd naar Wim de Bie. De maker van satirische programma’s, waaronder de ‘Keek op de Week’, overleed vorig jaar op 27 maart. In de loop van mei worden - een officieel moment - borden met zijn naam geplaatst met als ondertitel: ‘Willem Philippe de Bie (1939-2023)- cabaretier, schrijver en programmamaker’.De familie is hiervan op de hoogte gebracht, laat een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren weten. 

In ‘Spiegelschrift’, het glossy magazine voor bewoners van het Spiegel, werd een poosje geleden de oproep geplaatst om hun oud-medebewoner te eren. De gemeente - onder leiding van cultuurwethouder Nico Schimmel - formeerde een speciale commissie die zich hierover boog. “Een aantal bewoners uit de wijk het Spiegel heeft voorgesteld de tunnel de naam ‘Wim de Bie-tunneltje’ te geven. Dit is de uitkomst om de oud-bewoner van het Spiegel te eren voor zijn bijdragen als televisiemaker en satiricus. De naam is met verkleinwoord zo gekozen dat dit zijn satirische nalatenschap eer aan doet”, aldus de gemeentelijke woordvoerder.

Bij het tunneltje wordt ook verlichting aangebracht en het parkje in de Spiegelstraat wordt aangepast. Ook wordt gedacht aan een muurschildering op het energiehuisje naast de ingang van het tunneltje. Wethouder Schimmel staat ook nog altijd open voor het idee om een ‘Wim de Bie-wandeling’ te ontwikkelen langs de vele plaatsen in Bussum waar opnamen van Koot & De Bie werden gemaakt.

Uit de krant