Leerlingen van de basisscholen in Muiden en Muiderberg hun beste beentje voorzetten.
Leerlingen van de basisscholen in Muiden en Muiderberg hun beste beentje voorzetten. Foto: Trudi Dorssen

Wandelen voor Water in Muiden én Muiderberg

Mensen

MUIDEN/MUIDERBERG - Leerlingen van basisscholen in Muiden - Jozefschool en Kindcentrum Muiderkring - én basisschool De Meerstroom uit Muiderberg zetten op 23 maart hun beste beentje voor de sponsorloop Wandelen voor Water.

Ze maken een wandeling van Muiden naar Muiderberg en terug of andersom langs de dijk. Daarbij ontmoeten de groepen elkaar in het midden van de route. “Altijd een bijzonder moment voor de kinderen”, meent Swantje Tieken van de organisatie Wandelen voor Water.

Voorafgaand aan hun wandelingen krijgen de leerlingen op school uitleg over deze sponsorloop. Elk jaar is de opbrengst hiervan bestemd om hulp te geven aan een project in een ontwikkelingsland.

“Bij de VOMM (Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking Muiden Muiderberg) zetten we ons sinds meer dan veertig jaar in voor mensen in arme landen. Wij werken geheel vrijwillig. Ons doel is het financiële steun te bieden aan mensen in ontwikkelingslanden. Deze steun gaat alleen aan mensen aldaar met wie wij een persoonlijke band hebben. We weten precies waar het geld naartoe gaat, wie er verantwoordelijk voor is en er blijft geen cent hangen aan de strijkstok”, vertelt ze. “Onze projecten, die voortkomen uit de lokale bevolking, zijn kleinschalig. Dat wil zeggen dat met een relatief klein bedrag grote impact geboekt kan worden en de mensen die wij willen ondersteunen bepalen zelf welke hulp ze nodig hebben.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

De opbrengst is bestemd voor de drinkwater voorziening van een school in Fass Boye, Senegal, West Afrika. - Foto: Trudi Dorssen

Drinkwater

Dit jaar is de opbrengst bestemd voor de drinkwater voorziening van een school in Fass Boye in Senegal (West-Afrika), vertelt ze verder. “Deze school biedt onderwijs aan dove kinderen. Een vergeten groep kinderen in een arm land als Senegal. Door het initiatief van Wiljo Oosteroom uit Nederland is deze school opgericht voor dove kinderen uit de wijde omstreken. De school biedt basisschool en middelbare school onderwijs, maar ook de mogelijkheid om in een vaste gemeenschap op de school te wonen. In Fass Boye is het water van bestaande waterputten sterk vervuild. Schoon drinkwater moet van ver gehaald worden en van de kinderen zelf dwars door het kustplaatsje gedragen worden - met kannen op hun hoofd - naar hun school.”

“Met de actie Wandelen voor Water willen we dit jaar geld inzamelen zodat de school een eigen put kan slaan in diepe lagen onder de grond waar gelukkig wel schoon drinkwater beschikbaar is. Met een eigen schoon drinkwatervoorziening verbeteren we de gezondheid van de school kinderen. Als mogelijk zal dit drinkwater ook voor andere groepen uit deze stad beschikbaar gesteld worden en kan zo een bron van inkomsten worden voor de school zelf”, aldus Tieken.

“Omdat deze school speciaal voor dove kinderen is hebben we aan de leerlingen in Muiden en Muiderberg ook laten zien en ervaren hoe je met gebarentaal kan communiceren. Wiljo Oosteroom heeft een filmpje gestuurd waarin ze in gebarentaal de kinderen hier voor hun inzet bedankt. Bij de start van onze sponsorloop gaan we een filmpje opnemen waarin de leerlingen een groet terugsturen in gebarentaal”, besluit ze hartelijk. 

Leerlingen van de basisscholen in Muiden en Muiderberg hun beste beentje voorzetten.

Uit de krant