Burgemeester Ter Heegde en actrice Bertrie Wierenga.
Burgemeester Ter Heegde en actrice Bertrie Wierenga. Foto: © Bob Awick

Wereldwijde aandacht voor babysterfte

Mensen

NAARDEN - Bij Podium deMess hebben burgemeester Han ter Heegde en GTST-actrice Bertrie Wierenga zondagmiddag de Baby Loss Awareness Week (BLAW) 2022 geopend.

Er wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor babysterfte en ouders die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap. Zij onthulden een aantal doeken met daarop voetafdrukjes van 250 overleden baby’s. 

In Nederland krijgen ouders van overleden baby’s ondersteuning van de Stichting Steunpunt Nova. Daarnaast organiseert deze stichting de jaarlijkse BLAW in Nederland. Na de onthulling maakten de ouders gezamenlijk een wandeling rondom Naarden-Vesting. Tijdens die wandeling wisselden ze ervaringen uit en deelden ze de liefdevolle herinneringen aan hun kindjes met elkaar. De doeken met de voetafdrukjes blijven in de week van 9 oktober tot 15 oktober in Naarden te zien.

Verdriet delen

Chris Beekman is mede-organisator van de BLAW. Hij verloor twee keer een zoon tijdens de zwangerschap. Voor hem betekent de BLAW 2022 een aansporing om ook stil te staan bij wat er niet goed gaat en om verdriet te delen. Beekman: “Ouders stoppen hun verdriet vaak weg als het om het verlies van hun baby gaat, ze hebben het er niet over. En anderen vinden het ook dikwijls moeilijk om erover te praten met je. Na het overlijden van onze eerste zoon zag ik overal ouders met kinderen. Ik kon ook een tijd lang niet tegen de schappen in de winkels waar dingen lagen die met kinderen te maken hadden. Toen ik mijn verhaal vertelde aan iemand die net een miskraam had gehad, bleek dat diegene precies hetzelfde voelde. Samen konden we ons verdriet delen, maar ook keihard lachen om bepaalde situaties.” 

Gebouwen in roze en blauw

Naast Gooise Meren doen ook andere gemeenten aan de BLAW mee, door een prominent gebouw uit te lichten in de kleuren roze, blauw, of allebei. Zo belicht de gemeente Alphen a/d Rijn de lichtmast, de gemeente Weert de Martinikerk en wordt in Arnhem de John Frostbrug roze of blauw gekleurd. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht wordt zowel in roze als blauw uitgelicht.  

Uit de krant