Egbert Jan Rots van Rots Bouw (l) en wethouder Jorrit Eijbersen.
Egbert Jan Rots van Rots Bouw (l) en wethouder Jorrit Eijbersen. Foto: Tom Loman

Bouwovereenkomst sporthal Bredius Muiden bekrachtigd

Buurt / wijk

MUIDEN - Gemeente Gooise Meren en Rots Bouw hebben dinsdag de bouwovereenkomst voor de sporthal op sportpark Bredius in Muiden bekrachtigd. 

Centraal bij de bouw van de sporthal staat het circulaire bouwen, waarbij zoveel mogelijk duurzame materialen worden gebruikt, materialen weer los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. Rots Bouw scoorde bij de aanbesteding het hoogste op het ontwerp en circulaire bouw. Begin november start de bouw en zal einde 2022 klaar zijn. 

Nadere uitwerking ontwerp 

De sporthal wordt twee laags, met onderin de plint ruimte voor kleedruimtes en een kantine. Bovenin kan de sportzaal opgedeeld worden in twee zalen. De afgelopen maanden is gewerkt aan de zogenaamde detailuitwerking van het gebouw. Met verschillende specialisten is gekeken op welke manier het gebouw technisch in elkaar wordt gezet. De kunst van het bouwen van deze circulaire sporthal is vooral de ‘losmaakbaarheid’, de mate waarin de diverse onderdelen demonteerbaar zijn, zodat het gebouw de functie kan behouden en hoogwaardig hergebruik van materialen mogelijk is. Ook de zoektocht naar schone, milieuvriendelijke bouwmaterialen was daarbij belangrijk. “Ik ben echt heel trots dat we een circulaire sporthal als deze mogen gaan bouwen in Gooise Meren. Als gemeente hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dit is daar een prachtig voorbeeld van”, aldus Jorrit Eijbersen.


Eerder ontwerp sporthal Muiden.

Circulaire kenmerken van de sporthal

Het circulaire bouwen wordt op zoveel mogelijk manieren toegepast, van vloer tot plafond en ook bij de inrichting wordt er rekening mee gehouden. De panelen aan de geven en daken zijn 100 procent recyclebaar en losmaakbaar. Er komen geen tegels op wanden en vloeren. De wanden in de doucheruimten zullen bestaan uit gerecyclede glaspanelen en de vloeren uit gevlinderd en geolied beton. Op de houten kozijn komt in plaats van verf plantaardige olie. Binnenwanden worden gemaakt van rubberwood panelen en de sportvloer van gerecycled materiaal. 

In de afwerking van het plafond komt een minimalistische, industriële uitstraling. Middels zonnepanelen op het dak en terugwinningsinstallaties wordt duurzaam met energie omgegaan. En ook de sporttoestellen zullen refurbished zijn, waarbij een aantal bestaande sporttoestellen worden vernieuwd in plaats van nieuw gekocht. Vanaf half oktober start Rotsbouw met het heien van de betonpalen voor de fundering, dit zal ongeveer twee weken in beslag nemen.

Gymlessen en zaalsporten

De sporthal komt op sportpark Bredius waar nu al vier sportvelden liggen. De sporthal is nodig voor de gymlessen van de scholen in Muiden, waaronder voor de nieuw te bouwen school in De Krijgsman. De sporthal biedt ook ruimte voor wedstrijdsporten als zaalvoetbal en zaalhockey. SC Muiden wordt hoofdgebruiker. In de sporthal worden op de begane grond ook de kleedkamers voor de buitensportvelden van de hockey en voetbal ondergebracht en er komt een kantine.

Uit de krant