Afbeelding

De meeste opvallende regels waar we ons allemaal aan moeten houden

Algemeen

GOOISE MEREN - Regels. Je hebt ze, en je moet je er aan houden. De gemeenteraad van Gooise Meren bespreekt komende week de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat stuk staat vol met regels waar we ons straks allemaal aan moeten houden. We hebben de meest leuke regels voor je verzameld. Enkele lagen voor de hand, andere regels zullen je verbazen.

Een paar opvallende voorbeelden: op straat muziek maken of tekenen mag niet. Je mag niet zomaar een gat graven in de weg of een paar stenen uit de stoep pakken. Een winkelwagentje achterlaten in de openbare ruimte is verboden. En als het straks door blijft vriezen: het beschadigen van voor iedereen toegankelijk ijs mag niet. Even opletten dus.

Geen pot verf
Met een pot verf over straat? Officieel mag dat niet als de gebruiker er snode plannen mee heeft. Dat heeft te maken met het risico dat de gebruiker er iets mee gaat bekladden. Met een breekijzer op pad mag overigens ook niet als u van plan bent er mee te gaan inbreken, anders mag het wel.

En dan wat logischer: alcohol drinken in het openbaar mag niet. Net zoals het zich verdacht ophouden in portieken. Sterker nog: het is zelfs verboden om in een vensterbank plaats te nemen. Ook een fiets tegen een gevel aan plaatsen mag niet als de eigenaar van het pand daar bezwaar tegen maakt.

Schep en zakje
Een heel A4'tje is er gewijd aan het gedrag van honden. Zo mogen honden niet in een kinderspeelplaats komen en is aanlijnen op de openbare weg verplicht. Geleidehonden vormen hier een uitzondering op. Hondenpoep dient opgeruimd te worden met een schepje en een zakje, hondenbezitters dienen die zich ook altijd bij zich te hebben bij het uitlaten. Als de ambtenaar erom vraagt moeten ze getoond worden. En last but not least: wie duiven houdt moet zorgen dat ze tussen 1 maart en 1 juni niet uitvliegen.

Uit de krant