Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Tien jaar boerderij-educatie en wethouder Boudewijnse bezoekt Koeienkade in Muiden

Algemeen

MUIDEN - Schoolklassen kunnen letterlijk en figuurlijk weer ‘de boer op’ en daarom viert Boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek deze maand het 10-jarig jubileum. 

De afgelopen tien jaar heeft dit samenwerkingsverband bijna vijftienduizend kinderen uit de regio ontvangen voor een interactief en leerzaam educatieprogramma op de boerderij. Kinderen verkennen de boerderij aan de hand van een opdrachtencircuit, waarbij ze ook de handen uit de mouwen steken bij het voeren, melken en soms ook zelf boter of kaas maken. Wethouder Barbara Boudewijnse van de gemeente Gooise Meren was vanmorgen aanwezig bij een extra feestelijk educatiebezoek van leerlingen van de Sint Vitusschool uit Bussum aan de Koeienkade in Muiden. 

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

Foto: PR

Hoe zijn de bezoeken ontstaan? Enkele boeren en boerinnen in de Gooi en Vechtstreek startten ruim tien jaar geleden met de ontvangst van een enkele schoolklas op hun boerderij. Meestal ging het om de klas van hun eigen kinderen. De boeren vonden dat eigenlijk ieder kind op de basisschool een bezoekje aan de boerderij zou moeten brengen en daarom werd samen met de lokale afdeling van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord en met de agrarische natuurvereniging Vechtvallei een plan uitgewerkt om dit serieus aan te pakken. Dankzij een subsidie vanuit de Groene Uitweg (provincie Noord-Holland) konden de boeren en boerinnen een opleiding volgen tot ‘educatieboer’, werd er samen met het NME (nu Stichting Omgevingseducatie) lesmateriaal ontwikkeld en werden scholen benaderd. De groep fungeerde ook als voorbeeld en voorloper bij de ontwikkeling van een landelijk keurmerk voor educatieboerderijen. 

Gecertificeerd

Momenteel is Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek, mede dankzij financiering van Zuivel.nl en de gemeenten in de regio, een vaste pijler in het educatieve aanbod in Gooi en Vechtstreek. Alle deelnemende boeren zijn gecertificeerd en voldoen daarmee aan strenge eisen zowel op gebied van veiligheid, hygiëne als educatieve vaardigheden. Met veel plezier en enthousiasme ontvangen de educatieboeren schoolklassen op hun bedrijf. Zij hebben hun bedrijf zo ingericht dat de leerlingen veilig het bedrijf kunnen bezoeken en zo kennis kunnen maken met het boerenleven: niet alleen door te kijken en te luisteren, maar vooral door zelf actief aan de slag te gaan. 

De nauwe samenwerking met Omgevingseducatie zorgt er voor dat bij een bezoekje aan de boerderij snel ingespeeld kan worden op actuele leerthema’s en dat het lesmateriaal ook regelmatig wordt aangepast en vernieuwd. Op het wensenlijstje staat nog een lesprogramma voor het voortgezet onderwijs. Boerderijeducatie Gooi & Vechtstreek blijft dus zoeken naar nieuwe manieren om kinderen zelf te laten zien en ervaren wat er komt kijken bij voedselproductie. 

Ook een (educatief) bezoek aan de boerderij brengen? Check dan op www.boerderij-educatie.nl voor de mogelijkheden in het Gooi en de Vechtstreek. 

Uit de krant