Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Wethouder Schimmel en jongeren David en Vadim openen calisthenicspark ‘Vida Sthénos’

Algemeen

BUSSUM - Wethouder Nico Schimmel, de tieners David en Vadim en de professioneel calisthenics-atleet Odmar (28) hebben begin deze middag het calisthenicspark in gebruik genomen. Het calisthenicspark aan de Landstraat-zijde is de eerste stap in de herinrichting van het gemeentehuis. De jongens gaven een demonstratie, waarmee ze lieten zien hoe het parkje optimaal benut kan worden en wat je er allemaal mee kan. 

De ruimte rond het gemeentehuis gaat dit jaar veranderen. De gemeente heeft tijdens het participatieproces veel informatie van inwoners, ondernemers, belangenbehartigers en andere belanghebbenden gekregen. Het wordt toegankelijker, uitnodigend, fraai ingericht met groen en multifunctioneel te gebruiken. Het aantal parkeerplaatsen op het plein blijft nagenoeg gelijk en evenementen als de kermis en de ijsbaan zijn nog steeds mogelijk. Alle zijden rond het gemeentehuis worden opnieuw ingericht zodat het mogelijk is een rondje eromheen te lopen. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd. Als eerste is het calisthenicspark klaar voor gebruik. De overige werkzaamheden volgen later dit jaar. Verwacht wordt dat in november alles klaar is. 

Jongeren betrokken bij calisthenicspark

De 16-jarige David en 17-jarige Vadim uit Bussum dachten actief mee aan het calisthenicspark en zetten zich in voor de komst ervan. Calisthenics is een steeds populairder wordende urban sport waarbij je op een gezonde manier je eigen lichaamsgewicht inzet tijdens het trainen. Het is voor iedereen toegankelijk en verbindt mensen met elkaar. De oorsprong van calisthenics komt voort uit de Griekse oudheid. Kalos staat voor schoonheid en sthénos voor kracht. David en Vadim bedachten een toepasselijke naam voor het park: Vida Sthénos, dat staat voor levenskracht in de wijk. “Met de opening van dit calisthenicspark geef ik direct het startsein voor de andere werkzaamheden die dit jaar volgen. Ik kijk er naar uit om te zien hoe de omgeving groener en toegankelijker wordt, maar ook dat deze omgeving straks multifunctioneel benut kan worden. Waar jong en oud samenkomt om lekker te sporten en bewegen, maar ook voor een wandeling of om even lekker op een bankje te zitten”, aldus wethouder Nico Schimmel. 

Andere veranderingen

Aan de buitenranden van het plein komen meer bomen, ook in het verlaagde deel langs het gemeentehuis aan de voorkant komt veel groen. De bestaande stenen blijven voor een groot deel behouden, vlakke tegels op de looproute zorgen er voor dat het plein toegankelijker wordt. Ook wordt de hellingbaan bij de hoofdentree halverwege iets verruimd zodat deze voor rolstoelgebruikers of mensen met een kinderwagen beter te gebruiken is. Gelijktijdig met de werkzaamheden aan het plein worden aanpassingen gedaan aan het rioolstelsel naast en onder het gemeentehuis. Door de aanpassingen vermindert de wateroverlast op straat bij hevige regenbuien. Nabij de ingang van het gemeentehuis en aan de randen komen verschillende bankjes. De zijde langs de Landstraat krijgt een groene parkachtige uitstraling met, naast het calisthenicspark, een jeu-de-boulesbaan, pannaveldje met een hoog hek en bij het water een kleine vlonder met een smalle fontein.

Herinrichting in fasen

De verdere herinrichting verloopt de rest van het jaar in fasen. In de zomerperiode wordt de steiger in de waterpartij ten noorden van het gemeentehuis aangelegd. Aansluitend volgt de rest van de inrichting aan de Landstraatzijde, de werkzaamheden aan het voorplein en de aanpassingen aan de riolering in de Brinklaan en Nieuwe Raadhuisstraat. Deze werkzaamheden worden naar verwachting uitgevoerd in de periode augustus/september 2021, nadat de vergunningen zijn verleend. De aanleg van de jeu-de-boulesbaan bij de Landstraat start eind september. Met de aanplant van de nieuwe bomen en beplanting worden de werkzaamheden in het najaar 2021 afgerond.

Uit de krant