V.l.n.r.: Tamara te Winkel (beleidsadviseur Jeugd & Jongeren gemeente Gooise Meren), Mirjam Storm (coördinator Buurtgezinnen Gooise Meren) en wethouder Jelmer Kruijt.
V.l.n.r.: Tamara te Winkel (beleidsadviseur Jeugd & Jongeren gemeente Gooise Meren), Mirjam Storm (coördinator Buurtgezinnen Gooise Meren) en wethouder Jelmer Kruijt. Foto: Bob Awick

Maatschappelijke project Buurtgezinnen officieel van start

Zorg & gezondheid

GOOISE MEREN - Het maatschappelijke project Buurtgezinnen - gebaseerd op de oude gedachte ‘opvoeden doen we samen’ - is officieel gestart. Hoe werkt het? Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.

Sinds kort is coördinator Mirjam Storm voor Buurtgezinnen actief in Gooise Meren. Zij is getrouwd, moeder van drie zonen (14, 16 en 18 jaar): “Samen is wat mij betreft het mooiste woord dat Buurtgezinnen typeert. In drukke tijden kan het soms lastig zijn om als gezin alle ballen hoog te houden. Toen onze kinderen klein waren konden we regelmatig een beroep doen op oma’s, tantes, vrienden en buren. Om even bij te springen, zeker in tijden van ziekte of drukte op het werk. Andersom is het ook heel plezierig om vrienden of familie een helpende hand te kunnen geven. Helaas heeft niet ieder gezin zo’n stevig vangnet waarop ze kunnen terugvallen, terwijl die warme schouder zo welkom kan zijn. Gezinnen die hun huis en hart openstellen voor anderen krijgen hier zelf ook veel voor terug. Het is fijn om te weten dat niemand er alleen voor hoeft te staan maar dat je anderen hebt om op terug te vallen.”

Alle gezinnen

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om welke reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Storm: “Ieder gezin heeft moeilijke periodes en opvoeden kan heel pittig zijn. Buurtgezinnen vindt het belangrijk dat we elkaar wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen. Hulp vragen is misschien niet gemakkelijk. Maar bedenk dat er vast ook weer een periode in je leven komt, dat jij een ander kunt helpen. Die steun bij de opvoeding wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom.”

Belangrijk is wel dat steunouders ervaring hebben met kinderen. “Als steungezin word je namelijk voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Welke steun je biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt, kan ook veranderen in de loop van de tijd.”

Kansrijk

Wethouder Jelmer Kruijt: “Ons uitgangspunt is dat kinderen in Gooise Meren kansrijk opgroeien. Ik vind het daarom heel waardevol dat onze gemeente participeert in dit initiatief, waar kinderen in een huiselijke sfeer wat extra aandacht en liefde krijgen en hun ouders worden ontlast. Het valt niet mee om te zeggen dat je een steuntje nodig hebt bij het opvoeden van je kinderen, ook al is dat tijdelijk. En het is niet altijd nodig dat daar dan gelijk professionele hulp aan te pas komt. Buurtgezinnen vult dat gat op en dat zie ik echt als een verrijking voor onze gemeente. Zo helpen gezinnen andere gezinnen en ik ben er heel trots op dat we in Gooise Meren op deze manier naar elkaar kunnen en willen omkijken.”

Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat je kan ondersteunen. Je kunt je aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen is ook op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen met opvoedervaring die steun willen bieden. Wil je op vrijwillige basis iets betekenen voor een ander gezin dat het moeilijk heeft, vind je het fijn om met verschillende culturen en leefstijlen in aanraking te komen en heb je tenminste een dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan als steungezin aan. Meer informatie kun je opvragen bij Mirjam Storm, telefoon 06-27547799 of mirjamstorm@buurtgezinnen.nl.

Uit de krant