HKB en 't Willem gaan samenwerken

BUSSUM De Historische Kring Bussum (HKB) is een van de weinige clubs die met Open Monumentendag - dit jaar op 12 september - een eigen programma ontwikkelt, maar dat is wel altijd gelieerd aan het thema van de landelijke organisatie. Dit jaar is dat thema 'Leermonumenten'.

"Ons aanvankelijke plan sneuvelde als gevolg van corona, maar we hebben een goed, coronaproof alternatief bedacht", vertelt Margreet de Broekert, enthousiast HKB-medewerker. "In samenwerking met het Willem de Zwijger College wordt de Open Monumentendag een Bussums leermonument bij uitstek. Het Willem bestaat dit jaar honderd jaar, maar bijna al hun geplande activiteiten daaromtrent zijn verschoven naar volgend jaar."
Het Willem stelt voor de HKB drie zalen ter beschikking, plus de foyer. "Er worden zes verschillende lezingen aangeboden, die elk tweemaal worden gegeven. En verder is er een doorlopende filmvertoning van de Gedenkroute Gooise Meren (in samenwerking met Annet Betsalel van het Holocaustcomité) en een bescheiden fototentoonstelling."


Zeilen met groepen weer mogelijk

MUIDEN De Historische zeilvloot kan weer met groepen zeilen. Bovendeks hoeft er geen afstand meer gehouden worden en is een mondkapje niet nodig.

"Ik ben er hartstikke blij mee", vertelt Leon Oosterbroek van zeilschip De Lis uit Muiden. "Er is bekendgemaakt dat zeilen, ook met gasten, nu onder sport valt en dat je daarom bovendeks geen anderhalve meter afstand meer hoeft te houden. Ik kan nu weer dagtochten varen met grotere groepen, ze mogen weer bij mij komen sturen en helpen de zeilen te hijsen. Dat is echt top!" Benedendeks gelden nog wel de anderhalvemeterregels en moeten gasten een mondkapje dragen.

Een maand geleden lagen honderden schepen, waaronder De Lis, letterlijk voor Pampus. Daar werd ook gevraagd om een noodfonds vanuit de regering en die is volgens Oosterbroek nog steeds nodig. "Ik ga vanaf nu nooit meer omzetten wat ik in het begin van het seizoen heb verloren. Van dit beetje wat ik nu nog kan verdienen, kun je zo'n bedrijf niet draaiende houden."