Trekschuit in de Muidertrekvaart.
Trekschuit in de Muidertrekvaart. Foto:

Reizen met de trekschuit

Reizen tussen twee steden met een trekschuit door trekvaarten was vanaf de 17e tot ver in de 19e eeuw efficiënt en comfortabel. Een trekschuit kon 10 tot soms meer dan 30 personen vervoeren, naast goederen en post. De schuit werd getrokken door een paard met een ruiter, ‘een jagertje’. De weg langs de vaart werd jaagpad genoemd. Het ging niet snel, maar wel gestadig en de warmte in de roef vergoedde ’s winters veel ongemak. In de zomer was het goed toeven op het dek.

Wanneer je rond 1630 van Naarden naar Muiden wilde, was er maar één mogelijkheid: over de zeedijk en een stukje door de Noordpolder. Zo ging je ook weer terug.

In 1640 besloten de vroedschappen van Muiden en Naarden om een trekvaart aan te leggen. De vaart tussen Amsterdam en Muiden was in de jaren daarvoor gereedgekomen. De trekvaart werd bekostigd door Muiden, Naarden en Amsterdam en kostte ongeveer 240.000 gulden. Een enorm bedrag! De kosten werden keurig verdeeld, ieder betaalde 1/3. Op 30 april 1641 gaven de Staten van Holland en West-Friesland het groene licht voor de aankoop van de benodigde gronden en tot het graven van de vaart. Het werk werd in zes weken gedaan. Heel handig maakte men gebruik van de aanwonenden, die allemaal tegelijk begonnen met het graven van hun deel van de vaart. Langs de vaart kwam een jaagpad. Het vervoer ging met de trekschuit of met de postkoets, die gebruikmaakte van het jaagpad. Tot 1859 was er een geregelde trekschuitverbinding met Amsterdam. Er voeren dagelijks vier schepen heen en weer. De trekschuit naar Naarden vertrok in Muiden bij de brug naar de Noordpolder. De reizigers uit het Gooi die in Naarden instapten gingen in Muiden te voet door het stadje om weer verder te reizen met de schuit naar Amsterdam, die vertrok bij de Amsterdamse Poort. Intussen waren de reizigers goed voor de middenstand en horeca in Muiden. In 1860 was er nog zo veel belangstelling voor vervoer over water dat er zelfs een stoombootje voor het vervoer in gebruik werd genomen. Door de komst van de trambaan en de Gooische Tram in 1881 verloor de trekschuit veel klandizie en werd de dienst opgeheven.

Ayla Blüm, Hist. Kring Stad Muiden

[toe1] Trekschuit in de Muidertrekvaart

[toe2] Trekschuit met het Muiderslot op de achtergrond

Trekschuit met het Muiderslot op de achtergrond.