Rood Goud Zilver ontwerpt, repareert en verkoopt haar eigen collectie sieraden in de winkel.
Rood Goud Zilver ontwerpt, repareert en verkoopt haar eigen collectie sieraden in de winkel. Foto:

Vera Rood ontwerpt en repareert sieraden

In haar eigen atelier Rood Goud Zilver ontwerpt en repareert Vera Rood sieraden. Daarnaast verkoopt Vera ook haar eigen collectie sieraden in haar winkel.

Vera Rood is goud- en zilversmid. "Ik leerde het vak aan de Vakschool in Schoonhoven en ben in 1985 afgestudeerd als meester-goud- en zilversmid. Een goudsmid maakt sieraden in zowel zilver als goud, of andere materialen als staal en titanium. Als zilversmid maak je gebruiksvoorwerpen zoals kandelaars of schalen in het zilver."

Vera vertelt vol trots dat haar dochter, Emma Rijsewijk, ook gestudeerd heeft aan de Vakschool. "Emma is sinds 2014 goudsmid, edelsteen- en diamantzetter en we werken samen in het atelier. Wat Emma en ik vooral mooi vinden aan ons werk is het ambachtelijke van het vak: het ontwerpen, het creƫren, de materie en de techniek. De omgeving is onze inspiratie. Het kan zomaar een vorm zijn die ons opvalt: een gebouw, een verpakking, een schilderij, de natuur, eigenlijk alles om ons heen."
"Naast onze eigen collectie in de winkel werken wij ook in opdracht. Alles is eigenlijk wel in een sieraad uit te drukken. Blijdschap of verdriet, we kunnen altijd een sieraad ontwerpen en maken. Die sieraden zijn handgemaakt en daardoor heel uniek. Van oude en dierbare sieraden, uit bijvoorbeeld een erfenis, kunnen wij weer een mooi en eigentijds sieraad maken dat met veel plezier gedragen kan worden. Alles in nauw overleg met de klant natuurlijk. Ook kan een klant zelf met een ontwerp komen. We zijn heel creatief en alles is bespreekbaar."

"Of we nu aan een restauratie of reparatie werken of een totaal nieuw sieraad maken, dit vak verveelt ons nooit. Daarom vinden wij het ook zo leuk om anderen iets bij te brengen over dit mooie vak en geven wij cursussen edelsmeden voor beginners en gevorderden. Voorkennis is niet nodig, een beetje gevoel voor werken met gereedschap is wel handig. Je werkt in ons atelier met voldoende en goed gereedschap. De cursussen worden in de ochtend en avond gegeven."

Afbeelding