Afbeelding
Foto:

Toertochten

De Spietentocht voor auto's is ongeveer 60 kilometer lang met een tussenstop op het Bomencentrum in Baarn. De route gaat via Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Eembrugge, Baarn, Lage Vuursche, Loosdrecht, 's-Graveland, Hilversum, Bussum weer naar Huizen. De winnaar van deze rit wint als prijs een ingelijste schets van Striptekenaar des vaderlands Pieter Hogenbirk van zijn of haar oldtimer . Vorig jaar wonnen Frederiek en Jan Damen met hun Fiat 600 de tocht. Op de foto staan zij met het resultaat bij de uitreiking in de Krachtcentrale in Huizen

Deelnemers aan de Spietentocht vertrekken individueel om de twee minuten tussen 09.30 en 12.00 uur. De Tractoren en Vrachtwagens rijden aparte toertochten met respectievelijk starts om 10.30 en 11.00 uur. Voor de tweewielers is er de inmiddels befaamde Brommertocht. Deze groepstocht staat onder leiding van het Huizer Puch Gilde. Start om 10.45 uur. De motoren gaan onder leiding van Bert de Bruin ook een groepstocht maken en vertrekken om 10.50 uur.

Spietentocht?

Waar komt de naam Spietentocht eigenlijk vandaan. De voormalige vissersplaats Huizen had in de negentiende eeuw één van de grootste vloten met botters op de Zuiderzee. Daarnaast werd er ook op de Noordzee gevist. Miljoenen haringen werden dan verwerkt tot bokking, die vooral geëxporteerd werden naar Duitsland. Bij het roken werden de haringen door vrouwen en door kinderen aan een houten speet (spiet) geregen. De naam Spietentocht die we aan de tourrit hebben gegeven is een eerbetoon aan de mensen, die in de negentiende eeuw op deze wijze hun brood verdienden. Dit jaar is HEMA Huizen de sponsor van de Spietentocht.

Afbeelding