Afbeelding
Foto:

De trein 9 van de NOS

Michael Wesseling kocht in 2015 een ''bus'' om er in eerste instantie een Camper van te maken. Maar nader onderzoek bracht aan het licht, dat het ging om de NOS techniekwagen van trein 9. Dit was een van de eerste mobiele technische wagens die kleurentelevisie kon verzorgen in Nederland en is in 1970 geleverd aan de NOS. Dat veranderde zijn plan totaal en is hij de techniekwagen gaan restaureren.

De basis van de NOS techniekwagen trein 9 is een Mercedes LP 2223 in een 6×2 configuratie. De carrosserie is van Kässbohrer en de auto is afgebouwd en ingericht door Fernseh gmbh. De totale bouw heeft ruim een jaar geduurd. Op 29 juli 1969 verliet de bus de fabriek en werd pas in oktober 1970 op kenteken gesteld.

De voorganger van de NOS, de NTS bestelde de auto's in 1968 in het kader van de uitbreiding van kleurentelevisie in Nederland. Er waren eerder experimentele wagens hiervoor in gebruik geweest (trein 6) . Overigens omvatte het plan behalve de auto's, ook nieuwe studio's en zendinrichtingen.

Er waren toentertijd altijd minimaal 2 auto's nodig: een technische auto die het beeld verzorgde en een geluid/regiewagen. Vaak waren er nog auto's voor het decor of de zendmast betrokken. Een combinatie van een techniek- en een geluid/regiewagen heet een trein en werd gelijk aangeschaft. Trein 9 kostte in aanschaf in 1968 maar liefst drie miljoen gulden!

De auto's konden op locatie kleurentelevisieopnames maken en uitzendingen verzorgen. Sinds 1982 is de auto niet meer op de openbare weg geweest. In 2015 is de auto technisch geheel hersteld en is APK goedgekeurd.