Echo-onderzoek bij een patiënt.
Echo-onderzoek bij een patiënt. Foto: Pieter Magielsen

Expertisecentrum Alexander Monro Ziekenhuis voor iedereen toegankelijk

BILTHOVEN Over borstkankerbehandelingen is één ding zeker te vertellen: er is niet één behandeling hetzelfde.

Er zijn vele verschillende vormen van borstkanker en elke behandeling is afhankelijk van de soort, grootte en kenmerken van de tumor, maar ook van je eigen ideeën omtrent je behandeling. Om expertise te bereiken is focus nodig. De expertise begint bij het stellen van de meest zorgvuldige en complete diagnose. Onze resultaten laten zien dat deze focus door ons volledig te specialiseren, werkt.

Resultaten second opinions AMZ

Van alle patiënten in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ), het gespecialiseerde borst(kanker)zorgziekenhuis, betreft 40 procent een second opinion. 65 procent van deze second opinions komt in aanmerking voor extra (relevante) diagnostiek. In 12 procent van de gevallen wordt een andere (relevante) diagnose gesteld en bij 28 procent leidt een second opinion tot een ander behandelplan. Zo constateert het AMZ dat second opinions zin hebben.

Borstkanker

Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Op dit moment sterven er in Nederland ongeveer 3.200 vrouwen per jaar aan borstkanker. Eén op de zeven à acht vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met deze ziekte. Jaarlijks zijn dit ruim 17.000 nieuwe gevallen (inclusief het voorloperstadium) en dit aantal groeit. Naast een zorgvuldige diagnose is vroege herkenning cruciaal: hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen zijn.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen

Alexander Monro Ziekenhuis

Het AMZ is landelijk toegankelijk en de zorg wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Het AMZ voldoet aan alle kwaliteitsrichtlijnen voor ziekenhuizen en legt de lat, waar mogelijk, zelfs hoger. De artsen en verpleegkundigen werken nauw met elkaar samen in een multidisciplinair zorgteam en zijn op de hoogte van iedere situatie. Daarin staat elke patiënt centraal, niet alleen als patiënt, maar ook als mens. Bij iedere stap is het AMZ duidelijk over de keuzes en de consequenties en wordt rekening gehouden met het dagelijks leven van de patiënt, de eventuele werksituatie en de persoonlijke wensen.