Houd ramen en deuren op warme dagen gesloten.
Houd ramen en deuren op warme dagen gesloten.

Houd de warmte buiten

REGIO - We hebben een paar warme dagen achter de rug, waarvan we volop hebben kunnen genieten vanwege de extra vrije dag met Hemelvaart. Maar hoe lekker dat tropische weer ook is, het is belangrijk dat het binnenshuis lekker koel blijft. GooisWoonNieuws zet een paar tips op een rijtje.

Ramen en deuren dicht
Zo kunnen doorlopen naar de tuin of het balkon is fijn, vooral kinderen en huisdieren zijn er gek op, maar je doet er verstandig aan de ramen en deuren dicht te houden. Hetzelfde geldt voor gordijnen en andere zonwering. Het toont misschien wat ongezellig, maar zo houd je de warmte buiten. 's Avonds als de schemering invalt en het afkoelt, zet je juist wel alles tegen elkaar open. Zorg wel voor gaas of horren voor de ramen en deuren, anders slaap je 's nachts nog niet.

Elektrische apparaten uit
Zet geen elektrische apparaten aan die niet nodig zijn. Lampen, televisies en computers geven veel warmte af en je gebruikt ze toch niet als je met een koel drankje in de tuin zit. Een droger heb je met dit weer niet nodig, hang de was op zolder of buiten aan een molen of rek. Het is nog eerder droog ook, je textiel blijft er mooier van en bovendien ruikt je was ook lekkerder, mits je buren niet aan het barbecueën zijn natuurlijk... Daarover gesproken: een gasfornuis levert extra warmte in je huis. Een goed excuus om zelf ook de barbecue aan te steken. Als je de sausjes en kruidenboters (enigszins) achterwege laat en een verse salade in elkaar draait hoeft een bbq-maaltijd niet per se ongezond te zijn.

Maak je eigen airco
Een airco houdt je huis koel, maar is veelal ook energie- en geldverslindend. Daarbij is het aantal echt warme dagen in Nederland voor de meeste mensen niet hoog genoeg om te investeren in zo'n apparaat. Een ventilator is goedkoper in aanschaf en gebruik, maar die blaast alleen (de al warme) lucht rond en koelt dus niet. Daar is een goedkope en simpele oplossing voor. Vul lege flessen voor 3/4 met water en zet ze in de vriezer. Laat een gewone ventilator langs de flessen bevroren of ijskoud water blazen: zo krijg je een lekker fris briesje. Zet de flessen het liefst wel in een bak of op een handdoek, want ze worden aan de buitenkant nat door condens.

Isoleer je huis
Op korte termijn heb je niks aan deze laatste tip, maar een woning met goed geïsoleerde muren, vloeren en dak zal bij warme temperaturen de hitte buitenhouden en bij lage temperaturen de warmte binnenhouden. Bovendien bespaart goede isolatie tot wel 30% op de stookkosten.