Oververhitting

'De Amsterdamse huizenmarkt is oververhit en dreigt droog te koken' las ik niet zo lang geleden in een artikel. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Al een tijd is de vraag op de Amsterdamse woningmarkt veel groter dan het aanbod. In de afgelopen jaren is het grote aanbod dat er in de crisis was dan ook als sneeuw voor de zon verdwenen. De keus voor een koper is op dit moment dan ook minimaal. In veel buurten moet je blij zijn als je daar een woning kunt kopen. Ook de makelaars merken dit. Veel makelaars hebben amper nog woningen in verkoop met alle gevolgen van dien.

Maar hoe 'drooggekookt' is nou de Gooise markt? Ook in onze regio overstijgt op dit moment de vraag het aanbod. In Hilversum stonden in de crisistijd circa 1600 woningen te koop. Dit aantal is op momenteel circa 550. Niet helemaal drooggekookt dus, maar wel een substantiële afname. Als gevolg hiervan zien we ook op de Gooise woningmarkt regelmatig Amsterdamse taferelen. De vraag in diverse Gooise wijken is substantieel groter dan het aanbod, hetgeen inderdaad zorgt voor oververhitting. Wat betekent dat nu voor woningzoekenden? Bij woningen die aangeboden worden in de populaire Gooise wijken is vaak veel belangstelling. 20 bezichtigingen is geen unicum meer!

Als makelaar vind ik het belangrijk dat een potentiële koper goed weet waar hij aan toe is als er meerdere partijen concrete belangstelling hebben voor een woning. Een makelaar bepaalt samen met de verkoper de strategie. Tijdens het verkooptraject kan dit aangepast worden naar aanleiding van de belangstelling. Als er meerdere partijen zijn kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor inschrijving. Hierbij hebben alle partijen een gelijke kans. Helaas zorgt dit soms voor teleurstellingen, maar er is maar één huis en je kan dus niet iedereen blij maken.

Ik zie vaak dat in zo'n proces een koper met veel vragen loopt en een onzeker gevoel heeft. Laat je op die momenten adviseren door een makelaar. Hij of zij kan vaak de vragen beantwoorden en de onzekerheid uit de lucht halen. Want een huis kopen moet leuk blijven!