Aflosvrije Hypotheken

Volgens onderzoek heeft ongeveer 30% van de eigenwoningbezitters een volledig aflossingsvrije hypotheek. Allereerst is er twijfel over de zuiverheid van de woordkeuze: 'aflossingsvrij'. Op enig moment in de toekomst zal de lening namelijk toch moeten worden afgelost. Er zijn zelfs eigenwoningbezitters die denken dat je nooit hoeft af te lossen. Ten tweede kunnen eigenwoningbezitters door het ontbreken van (tussentijdse) aflossing aan het eind van de looptijd van de hypotheek in de problemen komen door (nieuwe) eisen van de bank. Redenen hiervoor kunnen onder andere zijn:
* Alsnog geheel en ineens moeten aflossen;
* In etappes verplicht moeten aflossen;
* Lager inkomen;
* Verlies aan renteaftrek na dertig jaar looptijd;
* Lagere opbrengst gekoppelde beleggingsrekening.
Het gedrag van eigenwoningbezitters is medebepalend of de aflosvrije hypotheken een probleem worden. De toekomst is immers ver weg en je financiële plaatje in kaart brengen om nu een beslissing te nemen die pas over 10 of 15 jaar invloed heeft op je maandlasten is nu eenmaal niet iets voor de zondagavond als de weekagenda moet worden besproken. Je maandlasten verhogen omdat je nu ineens wel wilt gaan aflossen is tijdens de looptijd van de hypotheek natuurlijk erg lastig. Gek genoeg is het juist nu hét moment om deze transitie met een geringe toename van je maandlasten te kunnen uitvoeren. De lage rente stand en de stijgende marktwaarde helpen je enorm.
Gelukkig is het tegenwoordig al hipper om je hypotheek af te lossen, worden de voorwaarden om af te lossen steeds beter en helpt de bank je met meer mogelijkheden om flexibel af te lossen. Ook de AFM wil eigenwoningbezitters stimuleren om deze aflosvrije hypotheken om te zetten en heeft de overheid aan zijn kant. Hoe minder hypotheekschuld we als BV Nederland hebben hoe minder belastinggeld er op gaat aan eigenwoning bezit. De AFM gaat de banken zelfs aansturen om dit probleem voor de toekomst aan te pakken. In mijn ogen is daarom nu het moment om dit proces zelf te sturen en niet te wachten tot de overheid ingrijpt. U kunt ons bellen voor een adviesgesprek.