Begin ruim een maand van tevoren met inpakken.
Begin ruim een maand van tevoren met inpakken.

Ga goed voorbereid een verhuizing in

Met het herstel van de woningmarkt blijft het aantal transacties toenemen. Dat betekent dat er ook weer meer verhuisd wordt. De lente is een favoriet seizoen om te verhuizen. Maar het blijft een hele klus, die een goede voorbereiding en een strakke planning vergt. Op internet zijn diverse handige lijstjes te vinden. GooisWoonNieuws zet wat tips op een rijtje.

Verhuisverlof?
Het kan zijn dat je recht hebt op verhuisdagen: extra vrije dagen die je op kunt nemen rondom je verhuizing. Gemiddeld kunnen Nederlandse werknemers twee werkdagen bijzonder verlof per jaar opnemen voor - bijvoorbeeld - een verhuizing. Of je verhuisdagen mag opnemen, hangt af van je werkgever. Die is dat namelijk niet wettelijk verplicht. Check daarom je CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement en vraag je verlof bijtijds aan.

Contributies sportclub
Verhuis je naar een andere gemeente, zeg dan nu alvast de lidmaatschappen van sportclubs en verenigingen op. De meeste seizoenen lopen tot circa juni en zo voorkom je dat je na de zomer contributies verschuldigd bent aan organisaties waar je niet meer komt.

Verhuisbedrijf
Wil je hulp bij het verhuizen, pols dan ruim op tijd familie en vrienden of ze beschikbaar zijn. De verhuizing uitbesteden aan professionals kan natuurlijk ook. Vraag minstens een maand voor de verhuisdatum offertes op bij verhuisbedrijven. Een verhuizing kost gemiddeld 1360 euro op basis van een driepersoonshuishouden en binnen een straal van 30 kilometer. Dat is weliswaar best een uitgave, maar dozen, inpakmaterialen en een schadeverzekering zitten hier vaak bij inbegrepen.

Slim inpakken
Begin ruim een maand van tevoren met het inpakken van spullen die je weinig gebruikt en ook in je nieuwe huis niet direct nodig hebt. Schrijf op elke doos wat erin zit en in welke ruimte die doos moet komen te staan. Geef belangrijke papieren en sieraden bij familie in bewaring. Een week voor de verhuizing kun je dan de rest gaan inpakken en wat je nog echt nodig hebt, bewaar je tot het laatst.