Niels van de Griend is notaris bij Van Elten · Van de Griend Netwerk Notarissen in Weesp en weet hoe je je woonplezier juridisch goed regelt.
Niels van de Griend is notaris bij Van Elten · Van de Griend Netwerk Notarissen in Weesp en weet hoe je je woonplezier juridisch goed regelt. Foto: Niels van de Griend

Aftikken

Met het sluiten van een koopovereenkomst is er iets moois ontstaan tussen een verkoper en een koper. Verkoper heeft wat te koop, koper wil het kopen, afspraken worden gemaakt en de overdracht wordt verzorgd. Vaak is het simpel. Soms niet. De aankoop van een huis is niet eenvoudig. De essentie van koop is dat er een koper, verkoper, object én koopsom is. De koopsom wordt voldaan ter gelegenheid van de (af)levering. Verkoper krijgt 'zijn' geld, koper heeft het gekochte product. Boter bij de vis, gewoon gelijk oversteken. Bij overdracht van vastgoed (woningen, bedrijfspanden ed.) komt er echter nog (veel) meer bij kijken.

In de koopovereenkomst worden alle afspraken tussen verkoper en koper vastgelegd. Omdat doorgaans bij een woning sprake is van drie dagen bedenktijd en kopers nog de definitieve financiering moeten regelen, zit er de nodige tijd tussen het tekenen van de overeenkomst en het moment van de levering. Tot zover niet heel opmerkelijk, maar bij overdracht van een woning via de notaris vindt een volledig ander proces plaats dan bij de aankoop van een pak yoghurt.

Van 'gelijk oversteken' is eigenlijk ook geen sprake. Dat komt omdat je pas eigenaar van een woning wordt als de getekende akte van levering digitaal is ingeschreven in het kadaster. Dat wil ook zeggen dat de verkoper pas over zijn verkoopopbrengst kan beschikken als de akte is ingeschreven en alle kadastrale controles nog een keer zijn uitgevoerd en akkoord zijn bevonden. De verkoper moet doorgaans een werkdag of twee werkdagen wachten.

Uiteraard moeten op het moment van tekenen van de akte wel de koopsom en kosten op de derdengeldenrekening van de notaris staan, anders wordt de akte niet getekend. Op een tegeltje op mijn kast staat dan ook 'Geen geld, geen akte'. Vreemd genoeg krijgt dus de verkoper na ondertekening van de akte van levering zijn geld nog niet en tegelijk is de koper ook nog geen juridisch eigenaar. Gelukkig krijgt de koper wel alvast de sleutels van de woning omdat de áflevering op dat moment wel al plaatsvindt. De opstalverzekering van koper moet op dat moment ook ingaan.