Zorgmedewerkers en familie moeten naar binnen kunnen, maar ongenode gasten niet.
Zorgmedewerkers en familie moeten naar binnen kunnen, maar ongenode gasten niet.

Langer veilig thuis wonen met sleutelkluisje

Ouderen willen vandaag de dag graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De overheid stimuleert dit ook. Dat langer thuis wonen moet wel prettig en veilig zijn. Als je minder mobiel bent, kan dat een belemmering vormen. Hoe doe je de deur open? En doe je nog wel de deur open voor iedereen?

Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) adviseert om onder andere over dit soort vraagstukken goed na te denken. Bijvoorbeeld samen met familie, vrienden, buurtbewoners of professionals van de zorginstelling of woningbouwcorporatie.

Toegangssysteem
De thuiszorgmedewerker, maaltijdservice en schoonmaker moeten allemaal (zorg)woningen binnen kunnen. Inbrekers of mensen die misbruik van de bewoner willen maken, horen er niet thuis. Als ouderen zelf de deur niet meer kunnen openen, dan is een toegangssysteem te overwegen. Woont u in een woning van een zorginstelling, bespreek nut en noodzaak van een toegangssysteem dan gezamenlijk. Laat u niet iets aanpraten wat u niet wilt of wat u weigert te gebruiken, ook niet door bezorgde, welwillende kinderen. Neem de tijd om een keuze te maken en houd tegelijkertijd het onderwerp bespreekbaar. Leg ook zeker geen sleutel onder de deurmat.

Mechanische oplossing
Er zijn twee soorten systemen: mechanische en elektronische. Een sleutelkluisje is zo'n mechanische oplossing. Hierbij wordt een generale hoofdsleutel of een codebediening gebruikt om het kluisje te openen. Daarin ligt de sleutel van uw woning. Zo kan bijvoorbeeld de thuiszorgmedewerker naar binnen. Lilian Tieman van het CCV: "Met een sleutelkluisje dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u een getest en gecertificeerd product heeft. Dit herkent u aan minimaal twee SKG-sterren." Deze sterren staan altijd op het product.

SKG-gecertificeerd
Let wel bij een SKG**®-gecertificeerd sleutelkluisje met een cilinder op het volgende: er moet hier een voorziening tegen de inbraakmethode cilindertrekken bij zijn, let daarbij op SKG***®.