Kies bomen, bloemen en planten waar dieren van kunnen eten, in kunnen schuilen of in kunnen broeden.
Kies bomen, bloemen en planten waar dieren van kunnen eten, in kunnen schuilen of in kunnen broeden.

Een levende tuin vol vogels, vlinders en bijen

Laat je niet kisten door de natte start van maart. Haal zodra het even droog is je tuinspullen uit de schuur en ga lekker aan de slag. Als het dan later deze maand lente wordt, heb jij het meeste werk al gedaan!

Een levende tuin is volgens de tuinbranche dé tuintrend van dit jaar. In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, kinderen en dieren. Dit kun je met heel eenvoudige trucs op gang brengen.
Je tuin tot leven brengen is heel eenvoudig. Met het weghalen van één steen voor iets groens maak je al verschil. De rest volgt dan vanzelf. De levende tuin blijft zich namelijk ontwikkelen. Op de levendentuin.nl zijn de volgende tips te vinden:

Bodem
Maak je eigen composthoop en laat bladeren gewoon liggen in je borders. Gebruik zo min mogelijk stenen, bestraat maximaal 20% van je tuin. Mijd chemische bestrijdingsmiddelen en beperk grond- en graafwerkzaamheden.
Dieren
Kies bloemen en planten waar dieren van kunnen eten en in kunnen schuilen en/of broeden. Jaag slakken niet weg, het zijn nuttige opruimers van plantaardig afval. En het klinkt misschien gek, maar verwijder een wespennest alleen bij overlast. Wespen eten namelijk muggen!

Energie
Planten en struiken kunnen zorgen voor verkoeling en isolatie. Zo kun je energie en dus geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan groene dakbedekking of een boom in plaats van een parasol.
Voedsel
Stadslandbouw, oftewel 'urban food' produceren, is helemaal in. Door dicht bij huis voedsel en kruiden te produceren, worden we ons bewust van de herkomst.

Water
Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Maak dus een vijver. Het water geeft een rustgevend gevoel en verdringt hinderlijke achtergrondgeluiden. Bovendien zorgt een vijver ervoor dat regenwater makkelijker kan weglopen.

Kijk voor meer handige tips op levendetuin.nl.