Een spaarpolis afkopen

Als u een (bank)spaar- of beleggingshypotheek hebt, kan het interessant zijn om deze aan te passen en/of over te sluiten. De staatssecretaris wil namelijk per 1 april de tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), spaarverzekering eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW) laten vervallen.

Hierdoor kunt u straks ongeacht de huidige looptijd en zonder fiscale boete de lopende polis afkopen en dit geld gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek. Nu dient u nog minimaal 15 jaar premie betalen voor de lage belastingvrijstelling en 20 voor de hoge belastingvrijstelling. Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling moet u wel voldoen aan de jaarlijks premieplicht en de geldende bandbreedte-eis. Natuurlijk moet ook aan de overige voorwaarden zijn voldaan. Denk hierbij aan de verplichting om met de uitkering de eigenwoningschuld af te lossen.

Sinds 1 januari 2017 zijn de tijdklemmen vervallen indien:
* Het fiscaal partnerschap van de belastingplichtige is geƫindigd en de kapitaalverzekering door de financiƫle afwikkeling tot uitkering komt;
* De belastingplichtige in de schuldhulpverlening zit (zoals bedoeld in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening);
* De belastingplichtige een eigen woning heeft vervreemd en hem op het moment direct na die vervreemding nog steeds of opnieuw een eigen woning ter beschikking staat aan de Brede Herwaarderingskapitaalverzekeringen.

Het vervallen van de tijdklemmen geeft meer flexibiliteit in de keuze en het advies over de constructie van de hypotheek. Maar afkoop is niet altijd financieel aantrekkelijk. Het is essentieel om het afkopen en aflossen goed door te rekenen. Afhankelijk van de looptijd, rente op de (spaar)hypotheek en of het rendement in de polis kan het goedkoper zijn om de hypotheek aan te passen en de lopende producten bijvoorbeeld om te zetten naar een lineair dalende hypotheek. Mocht u vragen hebben schroom niet om ons kantoor te bellen.