Huis huren of kopen?

Maak eens een wensenlijst. Waaraan moet het huis van uw dromen voldoen? Moet het een grote woonkamer hebben? Ten minste drie slaapkamers? Of zoekt u misschien een huis dat helemaal 'af' is zodat u niet hoeft te klussen? Houd altijd vast aan uw wensenlijst en neem niet met minder genoegen. De kans dat u spijt krijgt, is namelijk groot. En als u dat huis met die grote woonkamer vindt en niet direct voldoende budget hebt om ook de badkamer naar wens in te richten, spaar dan voor dat laatste. Het is immers de bedoeling dat u jarenlang in dat huis blijft wonen.

Of huren interessanter is dan kopen, hangt niet alleen af van financiële aspecten, maar ook van uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u de vrijheid hebben om te gaan en te staan waar u wilt? Dan is huren vaak een betere keuze. U zegt uw huur op, levert maximaal drie maanden later uw sleutel in en klaar. Ook als u liever geen onderhoudskosten wil, is huren de beste optie. Gaat de cv stuk of zijn er pannen van het dak gewaaid, dan belt u de verhuurder. Is het houtwerk buiten aan een schilderbeurt toe? Idem. Bijkomend voordeel van huren is dat u geen opstalverzekering hoeft af te sluiten en ook geen ozb hoeft te betalen.

De keerzijde is dat de huur elk jaar omhoog gaat en dat u daarvoor niets extra's krijgt. Bij een koophuis blijven de woonlasten gedurende de rentevastperiode van de hypotheek vrijwel gelijk. Ervan uitgaande dat u als huiseigenaar geen (grote) inkomensveranderingen heeft en bij dezelfde woonhuisverzekeraar blijft, is de hoogte van de ozb de enige variabele. Zeker als u een 'potje' heeft, waaruit u het onderhoud van uw woning betaalt.

Een ander voordeel van een koophuis is dat het in vrijwel alle gevallen naar u toekomt. Volgens de nieuwe regels moet u de lening in hooguit dertig jaar aflossen als u de hypotheekrente wilt aftrekken. Na die periode dalen uw woonlasten aanzienlijk. En nu de bubbel uit de huizenmarkt is verdwenen, is de kans reëel dat uw huis op termijn meer waard wordt. Als onafhankelijke hypotheekadviseur denken wij graag met u mee in alle stappen van uw keuzeproces.