Een energieverbruiksmanager aan de muur helpt pas echt met besparen, vindt de Woonbond.
Een energieverbruiksmanager aan de muur helpt pas echt met besparen, vindt de Woonbond. Foto: Eneco

'Schermpje in huis levert meer besparing op'

De energiebesparing door huishoudens met een slimme meter blijft achter bij de verwachtingen. Er werd gerekend op een gemiddelde besparing van 3,5%, maar die blijft steken op minder dan 1%. Dat bleek uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Woonbond pleit nu voor een landelijke regeling om de aanschaf van een beeldschermpje te vergoeden of te vergemakkelijken.

Het helpt als bewoners op een handzaam beeldschermpje direct hun gas- en energieverbruik kunnen zien. Dat stimuleert mensen om minder gas en elektriciteit te verbruiken. In Groot-Brittannië waar de slimme meter standaard met zo'n beeldschermpje wordt geleverd, is het energiebesparende effect veel groter, namelijk zo'n 3%. In Nederland liet het kabinet dit over aan de markt.

Slechts 15% van de Nederlandse huishoudens met een slimme meter heeft interesse in het eigen verbruik en is van plan om zelf daarvoor een energieverbruiksmanager aan te schaffen. In de overgrote meerderheid van die gevallen gaat het dan echter om een app (van energieverbruiksmanagersonline.nl) en niet om een beeldscherm, terwijl een beeldscherm op lange termijn veel meer effect heeft.

Slimme meter

In 2015 werd besloten dat alle woningen voor eind 2020 een slimme meter moeten krijgen. Deze operatie kost de overheid 3,3 miljard euro. Inmiddels is bij ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter geïnstalleerd. De meterstanden worden automatisch geregistreerd en naar de energieleverancier gestuurd. Consumenten krijgen vervolgens een tweemaandelijks overzicht van hun verbruik.

Inzage nodig

Kennelijk stimuleert alleen de slimme meter mensen onvoldoende om minder gas en elektriciteit te verbruiken. Daarom is het belangrijk dat meer huishoudens een energieverbruiksmanager aanschaffen. Met een beeldschermpje gekoppeld aan de slimme meter bespaart men tussen de 4 en 8% op elektra en tussen de 6 en 10% op gas op het energieverbruik. (Bron: Woonbond).