Joline, Selma en ergotherapeute in opleiding Jade.
Joline, Selma en ergotherapeute in opleiding Jade. Foto: Yvette de Vries

Ergotherapie kan flink wat oplossingen bieden

BUSSUM - "Je kunt aan tien mensen de vraag stellen wat een ergotherapeut doet en zeker weten dat meer dan de helft het antwoord niet weet." En dat is eigenlijk heel jammer, want een ergotherapeut kan heel wat oplossingen aandragen als het gaat om zelfredzaamheid van jong en oud.

Joline Klein Velderman en Selma Humblet zijn sinds de overname van Gooiland Ergotherapie als ergotherapeuten verbonden aan het zorgconcept FullMobility aan de Vlietlaan 54. Onder de naam FullMobility Ergo Aan Huis werken ze samen met Bas Veerman, de eigenaar van FullMobililty, aan het terugbrengen of verbeteren van die zelfredzaamheid. De kracht van die samenwerking zit hem volgens Selma vooral in de complete zorg op maat die ze kunnen bieden. "We kunnen zo veel mensen helpen op een goede en efficiënte manier. Het werkt twee kanten op. Soms komen wij bij een cliënt thuis en dan blijkt een fysiek hulpmiddel, bijvoorbeeld een complete tweedehands traplift, de beste oplossing." Anderzijds kan voor een klant die in de winkel komt juist ergotherapie uitkomst bieden. Kortom, de lijnen zijn kort, ze wisselen kennis uit en wachtlijsten kennen ze niet. Bas vult haar aan: "Het mooie is de integratie van verschillende adviseurs en het niveau van dienstverlening. Waarbij we ook samenwerken met zorginstellingen, ziekenhuizen, huisartsen en gemeenten." FullMobility richt zich voornamelijk op hulpmiddelen, van een eenvoudige rugsteun om uit bed te komen tot complete tweedehands trapliften. Bij de ergotherapie ligt de nadruk juist op begeleiding. Met als uitgangspunt dat iemand zijn leven zodanig kan inrichten dat je zo veel mogelijk zelf kunt (blijven) doen. Met of zonder hulpmiddelen. En dat speelveld is breed, je kunt het zo gek niet bedenken. Alle dagelijkse activiteiten passeren de revue. Een kind met concentratieproblemen of het vergroten van je fysieke en mentale belastbaarheid. Maar ook balansproblemen, waardoor je bijvoorbeeld niet meer goed kunt fietsen of lopen, worden aangepakt. Joline: "Een cliënte, een jonge vrouw met een gezin, raakte snel overprikkeld nadat ze een hersenvliesontsteking had gekregen. Samen kijken we dan hoe ze weer balans in haar dag kan aanbrengen. Daarmee stel je een basisniveau. Het uiteindelijke doel was dat ze weer aan het werk zou kunnen gaan." En dan het voorbeeld van jongeren met concentratieproblemen. Volgens Selma zijn concentratieproblemen vaak terug te leiden op andere zaken. Door goed door te vragen en gebruik te maken van testen kun je het 'probleem' achterhalen. Waardoor je veel effectiever en gerichter oplossingen kunt aanreiken.

Altijd een doelstelling
Selma: "Bij ergotherapie is alles terug te leiden naar handelen en het effect van de beperking die iemand ervaart om te kunnen handelen." Om dat goed aan te pakken is allereerst een goede analyse van het probleem nodig. Doorvragen is daarbij het toverwoord. Vervolgens wordt gekeken naar oplossingen. Dat kan soms met fysieke hulpmiddelen, maar vaak is dat niet nodig. "Een cliënt bepaalt zelf wat hij of zij belangrijk vindt om zelfstandig te kunnen blijven doen. Dus zonder hulpmiddelen." Het stellen van een doel is vaste prik bij een dergelijk traject.

Health check
Benieuwd naar je bloedsuiker of interesse in een oogmeting? Zaterdag is er in samenwerking met Vivium van 10.00 tot 14.00 uur een inloopdag bij FullMobility. Iedereen die een kijkje wil komen nemen of geïnteresseerd is in een healthcheck of ergotherapie is welkom. Aanmelden is niet nodig.