Warna Man (van Man Financial Services in Naarden) is een gedreven specialist in persoonlijk pensioen-, hypotheek- en verzekeringsadvies.
Warna Man (van Man Financial Services in Naarden) is een gedreven specialist in persoonlijk pensioen-, hypotheek- en verzekeringsadvies.

Achterblijvers

Zes op de tien Nederlanders gaan er na het overlijden van hun partner financieel fors op achteruit. Ruim een derde kan zelfs niet in het huis blijven wonen.

Weet u wat de financiële impact is als u of uw partner onverwachts wegvalt?

Verstandig

Stilstaan bij de financiële gevolgen van overlijden is voor veel mensen nog altijd een taboe. Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen praat er liever niet over.

Maar als een nabestaande na het overlijden van een dierbare ook nog een financiële klap krijgt, maakt dat een toch al moeilijke periode nog veel zwaarder. Daarom is het verstandig om de financiële gevolgen van een overlijden van tevoren in kaart te brengen. Zo kunt u er bijtijds voor zorgen dat er geen geldzorgen ontstaan.

Inkomen en hypotheek

Financiële impact overlijden

Een belangrijke vraag is of de achterblijvende partner een eigen inkomen heeft en in hoeverre dat voldoende is om van te leven. Veel vaste lasten blijven immers hetzelfde, terwijl er wel een inkomen wegvalt.

Hebt u een eigen huis met een hypotheek? Bereken dan goed of u of uw partner de hypotheeklasten alleen kan opbrengen als de ander wegvalt. Niet alleen is er dan minder inkomen, de kans bestaat dat de achterblijver minder inkomstenbelasting gaat betalen en dus ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Overlijdensrisicoverzekering

Veel partners met een hypotheek hebben een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven. Mocht één van hen overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de ander. Een ORV wordt echter zelden voor 100% van de hypotheek afgesloten. Dat betekent dat de achterblijver wel lagere maandlasten heeft, maar nog altijd een deel van de hypotheekrente (en aflossing of premie) moet blijven betalen.

Dat hoeft geen probleem te zijn als de inkomens van de beide partners ongeveer gelijk zijn. Maar als er een groot verschil is en de partner met het hoogste inkomen valt weg, dan kunnen de kosten voor de hypotheek voor de achterblijver een te grote last blijken. Het is daarom verstandig om af en toe te onderzoeken of uw ORV nog wel voldoet aan de wensen. Het gebeurt immers regelmatig dat een van beide partners in de loop der tijd minder gaat werken en dus minder inkomen heeft.

Wilt u in kaart brengen hoe de financiële situatie van uw gezin eruitziet mocht u of uw partner komen te overlijden? Bel ons gerust om een afspraak te maken.