Aan het einde van dit veelbewogen jaar maken we het graag weer extra gezellig in huis.
Aan het einde van dit veelbewogen jaar maken we het graag weer extra gezellig in huis.

We hebben weer zin in leuke, nieuwe kerstspullen in huis

Drukte op de kerstafdeling

Aan het einde van dit jaar hebben we even geen zin in nog meer boosheid en wantrouwen. Liever maken we het thuis gezelliger dan ooit. Dat merken de tuincentra in Nederland. Voor het eerst sinds jaren zien ze de kerstverkopen aantrekken.

"Consumenten zijn het negativisme in het nieuws beu. Ze geven meer geld uit om het thuis gezellig te maken in de aanloop naar kerst, zo vernemen we van onze leden. De aantrekkende economie helpt uiteraard ook", zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Veel tuincentra zijn wekenlang in kerstsfeer. De eerste artikelen gaan al in oktober over de toonbank. Die maand laat dit jaar een duidelijke plus zien in de kerstartikelenverkoop. In november nam de omzet in kerstartikelen zelfs met ruim 15% toe vergeleken met 2015, zo meldt de brancheorganisatie.

Goeie ouwe tijd

Wat kopen we het liefst? Lampjes, groen en kerstversiering, zo luidt het weinig verrassende antwoord. De klassieke kleuren rood en zilver zijn het meest in trek. Het wijst allemaal op een verlangen naar de goede, oude tijd, zo filosoferen wij er maar even op los. Ook natuurlijke materialen gaan als zoete broodjes over de toonbank, zoals mos, takjes, dennenappeltjes en alles wat nog meer past in het thema 'het kerstbos'.
Maar niet alles blijft bij het oude: als het om groen gaat, wordt het kunstgroen steeds populairder.

Afbeelding