Foto-impressie van de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg.
Foto-impressie van de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg. Foto: Dudok Wonen

Nieuw concept: een woning voor 'even tussendoor'

HILVERSUM - Tijdelijke woonruimte vinden als je dat dringend nodig hebt. Normaliter is dat een crime, de woningmarkt zit immers potdicht. Maar daar heeft Dudok Wonen iets op gevonden. De woningcorporatie introduceert als eerste in Hilversum een nieuwe vorm die zij 'In between places' noemt.

Dit zijn tijdelijke woningen voor mensen die bijvoorbeeld net uit een scheiding komen, hun huis noodgedwongen hebben moeten verkopen of na het overlijden van hun ouders zonder woning zitten. Voor hen is er een acute vraag naar een woning. Vaak zijn die niet te verkrijgen, maar met In between places lukt dat vanaf het begin van het nieuwe jaar wel.

Dudok Wonen heeft begin 2017 22 studio's en appartementen beschikbaar voor mensen die dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld bij de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg, de voormalige RAF-locatie in het centrum. Dit nieuwe woongebouw, waar in totaal 45 sociale huurstudio's en -appartementen komen, is naar verwachting in februari klaar.
"De mensen die we met dit concept een kans bieden, vallen anders tussen wal en schip in de onder druk staande woningmarkt", zegt directeur-bestuurder Harro Zanting. "Zij hebben dringend tijdelijke huisvesting nodig, maar komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met In between places bieden we hen tijdelijke woonruimte, zodat ze een stabiele basis hebben van waaruit ze hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Bij veel vraag kan het concept worden uitgebreid over de regio", voegt hij eraan toe.

Deze tussentijdse oplossing is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek. Deze twee instanties ondersteunen dit initiatief financieel voor de eerste vijf jaar. Dudok Wonen meldt dat het concept voortkomt uit het regionaal actieprogramma van de regio.
Hoe werkt het voor de huurders? Zij krijgen een contract voor maximaal een jaar. Bij het tekenen zet de bewoner ook meteen zijn handtekening onder de huuropzegging. Gedurende de huurperiode moet de huurder ingeschreven blijven staan bij Woningnet en actief reageren op vrijkomende woonruimte.
Dudok Wonen stelt binnenkort via een projectwebsite een aanmeldformulier beschikbaar. Op die manier kunnen belangstellenden zich aanmelden. Er volgt eerst een intakegesprek om te controleren of huurders aan de voorwaarden voldoen. In between places is bestemd voor mensen met een inkomen tot 35.739 euro bruto per jaar.