Afbeelding

Toekomst

De almaar voortschrijdende techniek heeft invloed op alle facetten van het leven. Dingen die wij tot voor kort voor onmogelijk hielden, zijn of worden binnenkort realiteit. Het zijn ontwikkelingen die van invloed zijn op onze manier van wonen en werken en dus op het bouwen en verbouwen (moderniseren) van woningen, zorgcentra en kantoorgebouwen. Er worden andere eisen gesteld en die hebben altijd te maken met het feit dat er steeds meer mogelijk is of wordt – ze zijn toekomstgericht.

Veel mensen interpreteren iets nieuws met een bestaand model in hun hoofd. Maar wie wil er nog door zijn huis lopen om dertien schemerlampen aan- of uit te schakelen? Je kunt je hele huis bedienen met je mobiele telefoon of iPad, vanuit je auto, kantoor of vanaf je vakantiebestemming. Je kunt zien of de tuinman het gras heeft gemaaid of dat er zich geen ongewenste bezoekers in of om het huis ophouden. Er kan tegenwoordig zo veel.

Zelfdenkende apparatuur

Neem DNA-technologie. Je kunt je DNA-profiel tegenwoordig via het internet bestellen. Op basis van wat wetenschappers hierover naar buiten brengen, verwacht ik dat dit zal resulteren in bijvoorbeeld het 'personaliseren' van ons voedsel. Het klinkt wellicht nog ver weg en wat zweverig, maar als de wetgeving erop aangepast is, dan is voedsel personaliseren op basis van iemands DNA-profiel een reële mogelijkheid die grote impact zal hebben op onze manier van eten en wonen. Op korte termijn is het al mogelijk dat de koelkast zijn eigen inhoud beheert en, indien noodzakelijk, zelf een bestelling bij de supermarkt plaatst, die vervolgens keurig thuis wordt afgeleverd.

Grafeen

Dankzij nanotechnologie krijgen we in de toekomst de beschikking over geheel

'Het huis bedienen
met je telefoon'

nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld grafeen, dat volledig is opgebouwd uit koolstof. Dit wondermateriaal zal voor een revolutie kunnen zorgen in de bouw. Met verstrekkende gevolgen, want kozijnen met een laagje grafeen gaan nooit meer stuk en hoef je nooit meer te verven. Met grafeen worden alle materialen voor de eeuwigheid bewaard.

Gezien al deze technologische vooruitgang op ieder gebied – duurzaam bouwen, zonne-energie, ledverlichting, isolatie etc. – is het opnieuw uitvinden onze dagelijkse bezigheid bij Designa. Daarbij hoort het afscheid nemen van een aantal denk- en werkwijzen, tradities en gewoontes. Van mij hoor je geen lyrische vroeger-was-alles-beterverhalen, maar wel hoe het verleden kan helpen bij de vooruitgang.