Zonnepanelen zie je overal, zoals hier in Hilversum. Maar duurzaam leven kan op nog veel meer manieren.
Zonnepanelen zie je overal, zoals hier in Hilversum. Maar duurzaam leven kan op nog veel meer manieren. Foto: Koosje de Beer

Duurzaam leven in Gooi & Vechtstreek

De Gooi en Vechtstreek streeft ernaar om in 2020 75% van het huishoudelijk afval te kunnen hergebruiken. Dat betekent dat afval beter moet worden gescheiden en er veel minder restafval moet overblijven. Dit zijn belangrijke stappen die worden gezet om duurzaam te leven in deze regio.

Vrijwel iedereen heeft een positief gevoel bij de term duurzaamheid en wil ook graag op een duurzame manier wonen en leven. Tegelijkertijd weten heel veel mensen niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen, hoewel dit veel gemakkelijker is dan vaak gedacht wordt. Er zijn grote aanpassingen die je kunt doen, maar ook kleine die het verschil kunnen maken. Zo begint duurzaam leven al bij het kopen van een huis. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat wanneer je huis dicht bij je werk is, je de fiets kunt pakken. Dit scheelt heel veel uitstoot die je anders (in de file) zou produceren.

Energie

Niet alleen de locatie is belangrijk, ook de woonruimte. Hoe groter het huis en de ruimtes, hoe meer energie er nodig is en dus verbruikt wordt. Door een kleinere woonruimte efficiƫnter in te delen creƫer je een (net zo) fijn thuis. Daarnaast is isolatie erg belangrijk en met dubbelglas ben je al een heel eind op weg. Zet de thermostaat overdag een graad lager of kies voor een slimme thermostaat. Natuurlijk kun je ook zelf energie opwekken door zonnepanelen te laten plaatsen.

Tuin

Haal alles uit je tuin of dakterras. Je kuntn ze de uitstraling meegeven die je zelf wilt, het gaat om de juiste materialen en beplanting. Kies bijvoorbeeld voor hoge bomen die er in de zomer voor zorgen dat het binnen in huis koel blijft. In de winter, wanneer de bomen hun bladeren hebben verloren en kaal zijn, zullen zij juist het zonlicht doorlaten om het huis op te warmen.

En dan ook...

Minder vlees eten, meer groente en fruit. En als je dan ook nog eens 's avonds kookt met producten die je net uit je eigen groentetuin hebt geplukt, is dat ook weer duurzamer dan wanneer deze uit de supermarkt komen.