Afbeelding

Hypotheek

Heeft u uw hypotheek jaren geleden afgesloten? Dan is de kans aanzienlijk dat u een veel hogere hypotheekrente betaalt dan nu gangbaar is. Toch onderzoeken veel huiseigenaren niet of ze kunnen besparen omdat ze denken dat het oversluiten of openbreken van hun hypotheek veel geld kost. En dat is jammer, omdat ze op termijn veel geld kunnen besparen.

Het is waar dat een boeterente in de (tien)duizenden euro's kan lopen. Anderzijds kan het maandelijks honderden euro's opleveren omdat uw woonlasten lager worden. En aangezien geld op een spaarrekening weinig tot niets oplevert, kan het interessant zijn om uw spaargeld te gebruiken om de boete mee te betalen. Wel of niet oversluiten of openbreken is dus vooral een rekensom.

Gunstig

Hoe gunstig het oversluiten van – in dit geval – de rentevastperiode kan uitpakken, blijkt uit het voorbeeld van Elize en Henk. Zij hebben in 2008 een huis gekocht met een hypotheek van € 387.000. Zij betalen 5,40% hypotheekrente, wat neerkomt op een brutobedrag van ongeveer € 21.000 per jaar.

Toen ze de hypotheekrente zagen dalen, vroegen zij zich af of ook zij konden profiteren. Vorig jaar hebben ze in overleg met hun adviseur de knoop doorgehakt en hun hypotheek opengebroken. Daarvoor betaalden ze al met al € 23.500 (boeterente + advies). Maar omdat boeterente – net als hypotheekrente – aftrekbaar is, kost het hen netto veel minder.

Hun hypotheek staat nu voor 20 jaar vast tegen een rentepercentage van 3,7%. Bruto levert hen dit bijna € 7.000 rentevoordeel per jaar op. Na twee jaar en een paar maanden zijn ze al uit de kosten en houden dan bijna € 600 bruto per maand meer over.

'Je kan veel
geld besparen'

Spaargeld of lenen?

Omdat ze voldoende spaargeld hebben, betalen Elize en Henk de boete uit eigen middelen. Moet u lenen om de boete te betalen? Dan kan de rekensom wat ingewikkelder worden, omdat u de rente over die lening niet mag aftrekken. Daardoor duurt het waarschijnlijk iets langer om uw investering eruit te halen.

Wilt u meer weten of zoekt u hulp bij uw (proef)berekeningen? Bel ons dan voor een afspraak. Heeft u een vraag over het bovenstaande artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Ons telefoonummer is: 085 4860 700. U kunt uiteraard ook een mail sturen met uw vraag naar:info@manfs.nl