Afbeelding
Foto:

Dutch

Als je begin 18e eeuw op het web had kunnen zoeken naar een leuk tuinideetje, dan was je terechtgekomen bij een parterretuin.

Parterres de broderie, overgewaaid uit de ons omringende landen, werden gemaakt door rijen van buxusplanten in een patroon met daartussen banen gras, bloemperken, tuinvazen en beelden. Alles symmetrisch en spiegelbeeldig uitgezet. Het Franse begrip 'parterre' verwijst naar wat dicht bij de grond ligt en de bel-etage, de eerste verdieping die bij adellijke huizen de belangrijkste woonlaag was, bood een fraai uitzicht op zo'n tuin.

Nu zijn wij Nederlanders al tientallen jaren voorlopers, beroemd om onze vernieuwende tuinkunst en ons uitgebreide plantensortiment. We maken in een Nederlandse tuin veel gemengde borders met een natuurlijk uitstraling. Vaak worden we door de overheid uitgenodigd om voor internationale tuinbouwtentoonstellingen de Nederlandse inzending te ontwerpen: een echte 'Holland Garden' met een paviljoen en presentaties over onze beroemde tuinbouwproducten, een van de topsectoren in Nederland. Daaromheen liggen dan de borders, die er 'Nederlands' uitzien, ook al ligt de inzending in München, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan of China, of zoals dit jaar in Turkije.

Zo'n typisch Nederlandse borderbeplanting bestaat uit bollen, vaste planten, siergrassen en soms ook rozen. Wij zorgen dat alle seizoenen vertegenwoordigd zijn. Daarbij zoeken we bij elkaar passende kleuren en kiezen voor een goede structuur: zo'n 30-50% van het oppervlak uit het lage sortiment dat maximaal 40 cm hoog wordt, zo'n 35-55% middelhoog, tot zo'n 80 cm en daarbovenuit nog zo'n 10-15% hoge accenten. Deze laatste worden, meestal solitair, als eerste in de border uitgezet, terwijl de lage en middelhoge planten willekeurig gemengd ertussen worden geplant. Net zoals in de natuur: soms een paar bij elkaar, maar vaak ook volledig gemixt.

Trouwens, zo'n historische parterretuin hebben we onlangs nog ontworpen voor de prachtig gerenoveerde Old Orangery in het monumentale Royal Lazienki Park in Warschau. Dit plan volgt de historische symmetrie, maar de gemengde borders hebben een moderne uitstraling door de grote variatie in natuurlijk uitziende cultuurvariëteiten. Hierbij zijn in het voorjaar de bollen belangrijk en in het najaar speelt de wind nog lang door de hoge gouden siergrassen.

Met siergrassen
voor het najaar