Jeroen Koetze geeft advies aan particulieren en bedrijven. Foto: Bob Awick
Jeroen Koetze geeft advies aan particulieren en bedrijven. Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

Goede sloten, daar zijn inbrekers niet blij mee

HUIZEN - Ze timmeren al veertien jaar flink aan de weg: Koetze Beveiligingstechniek uit Huizen. Ze volgen de ontwikkelingen in de branche op de voet en komen liever een keertje vaker langs om vrijblijvend advies te geven dan één keer te weinig.

"We zijn echt een klein bedrijf met een groot gevoel voor de klant", beaamt Barbara Koetze. Haar man, Jeroen, doet samen met de bedrijfsleider veel advieswerk voor particulieren en bedrijven. Verder hebben ze nog zeven monteurs rondlopen.
Goed hang-en-sluitwerk is het devies. Goede sloten vertragen zo'n vijf minuten en daar zijn inbrekers niet blij mee. Vooral bij oude huizen valt er nog veel te verbeteren. En ook een alarm is leuk, maar dan zijn ze al binnen en het gevoel van onveiligheid dat daarbij komt, dat raak je volgens Barbara bijna niet meer kwijt. Wat werkt dan wel?

Preventie

Preventie is toch de beste manier. Barbara heeft wel wat tips. Camera's die ook beeld opnemen, schrikken nog steeds af. Goed hang-en-sluitwerk dus, geen deuren en ramen open laten, ook niet op de eerste verdieping. Want een kliko als opstapje, zeker in combinatie met een uitbouw, schijnt door de ongenode gasten veelvuldig gebruikt te worden. Verder werkt verlichting in de tuin en bij de voordeur goed in het afschrikken van het inbrekersgilde. En ook met je eigen gedrag schijn je een hoop ellende te kunnen voorkomen. Geen waardevolle spullen in het zicht - inbrekers komen daar echt voor terug -, in huis licht laten branden en je buren informeren wanneer je niet thuis bent. Het klink allemaal bekend in de oren, maar toch zit het bij veel mensen nog niet genoeg 'tussen de oren'.

Afbeelding