Veel mensen slaan aan het biologisch tuinieren, dus Intratuin helpt een handje met een ruim eco-assortiment. Foto: Intratuin
Veel mensen slaan aan het biologisch tuinieren, dus Intratuin helpt een handje met een ruim eco-assortiment. Foto: Intratuin Foto: Intratuin

'Met biologische bloeier haal je heel ecosysteem in huis'

De interesse voor biologisch tuinieren groeit. Zo'n 38% van de Nederlandse huishoudens geeft aan in de toekomst te willen kiezen voor een biologische tuin. Reden voor Intratuin om het assortiment biologisch gekweekte bloeiers, zaden, bollen en biologische aarde & mest dit voorjaar flink uit te breiden. "Wie een biologische bloeier koopt, neemt in feite een heel ecosysteem mee naar huis."

Biologisch tuinieren gaat wat Intratuin betreft wel verder dan alleen de aanschaf van een biologisch gekweekt zaadje of plantje. "De uitdaging is om een natuurlijk evenwicht in je tuin te bereiken met uitsluitend natuurlijke middelen. Maar daarvoor moet je diezelfde natuur wel z'n werk laten doen, zonder chemische gewasbescherming of kunstmest", legt Peter Paul Kleinbussink uit, algemeen directeur van Intratuin. "We willen biologisch tuinieren voor alle tuinliefhebbers bereikbaar maken, maar daarbij hoort behalve de producten, ook duidelijke voorlichting. Wij moeten bijvoorbeeld uitleggen dat je op onze biologische rozen een sluipwespje kunt aantreffen. En dat zo'n beestje hóórt op die plant, want het is een natuurlijke bestrijder van bladluis. Wie een biologische bloeier koopt, neemt feitelijk een heel ecosysteem mee naar huis."

Zo'n beestje hóórt op de plant

Aanleg en onderhoud van een biologische (moes)tuin is leuk en - met wat extra aandacht - relatief eenvoudig. Voor de basis gebruik je bijvoorbeeld organische meststof, biologische (moestuin)grond of biologische kruidengrond. Die bevat voeding voor drie tot vier maanden. Ook diertjes horen in de biologische tuin. Nectarplanten als het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus of hyacint trekken bijen, hommels en vlinders aan, die daarmee zorgen voor de bevruchting van je bloeiers. En heb je last van engerlingen, emelten, larven of een taxuskever? Neem dan aaltjes als natuurlijke bestrijder: die zijn dol op deze plaaginsecten. En als wieden of schoffelen lastig is, is een onkruidverbrander een zeer effectieve natuurlijke bestrijder. Kleinbussink: "Je moet ons 'Intratuin BIO-concept' zien als een kleine bijdrage aan een betere wereld. Een wereld waarin we zuinig zijn op het milieu en op elkaar. We hopen dat we het mensen hiermee makkelijker maken om aan een biologische tuin te beginnen."