Arjan van der Waaij met assistent-makelaar Monique Klompmaker.
Arjan van der Waaij met assistent-makelaar Monique Klompmaker. Foto: Bob Awick

'Eerst wat sparen en dan pas een huis kopen is gezond'

EEMNES - Arjan van der Waaij van Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters juicht de recente ontwikkelingen in de huizenmarkt toe. Hij doelt daarmee vooral op het vertrouwen van de consument. Hij plaatst wel zijn kanttekening bij de inperking van de leencapaciteit. Anderzijds is hij van mening dat het wel bij een gezonde economie past: dat mensen eerst wat gespaard moeten hebben om een huis te kunnen kopen.

Van der Waaij weet waarover hij praat. De doorgewinterde makelaar zit ruim 20 jaar in het vak en kent de Gooi en Vechtstreek als geen ander. "Klanten moeten er soms een beetje aan wennen, maar vinden het eigenlijk ook heel normaal dat je eerst spaart voordat je iets koopt." Er zit dus weer beweging in de huizenmarkt en mensen durven weer te schakelen. "Vooral het aantal transacties in de markt tussen de twee- en vijfhonderdduizend euro is in onze regio weer terug op een goed, oud niveau. Maar ook huizen tussen de vijfhonderdduizend en achthonderdduizend euro gaan weer beter. Waar mensen vorig jaar nog afwachtten en met een groeiend gezin in een 'te krap' huis bleven, zie je dat ze nu weer zoeken naar een huis dat bij hun situatie past. En andersom natuurlijk." De redenen om te verhuizen zijn nog steeds divers. Een te groot of te klein huis, de werksituatie of de wens om meer comfort. Locatie en huizen in de directe omgeving blijven een belangrijke factor bij de keuze.

Vertrouwen

Het enthousiasme waarmee Van der Waaij over zijn vak praat is aanstekelijk. "Je moet van zo veel zaken iets afweten: bouwkundig, juridisch, fiscaal, wetgeving en financiering. Het zijn allemaal facetten waarmee een makelaar te maken krijgt. En daarbij komt het vertrouwen dat mensen je geven." Dat vertrouwen blijft voor Van der Waaij heel bijzonder. "Je komt wel in iemands thuis en krijgt de sleutel. Je woning is je thuis, of dat nu om een huurwoning of een koopwoning gaat. Ik vind het belangrijk dat zowel koper als verkoper een goed gevoel krijgt én houdt." Met dat goede gevoel lijkt het wel goed te zitten. Voor meerdere klanten heeft het kantoor al drie of vier keer een huis aan- en/of verkocht. En niet alleen in deze regio, ook ver daarbuiten. Zo begeleidde hij onlangs ouders die een studentenhuis voor hun zoon kochten in Leiden. "Je volgt zo een heel leven."

Niet alleen geografisch, maar ook in soort is het werkgebied van Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters vrij uitgebreid. Ze houden zich bezig met de particuliere markt, erfpacht, agrarisch onroerend goed en rentmeesterschap. "Rentmeesterschap is wel heel bijzonder. Het gaat vaak om bezit, landgoederen, maar ook bos, dat al generaties in de familie is. Waarbij het in stand houden belangrijker is dan rendement."