Bij de financiering van een huis komt veel kijken. Een onafhankelijk intermediair geeft advies en is daarbij niet gebonden aan een bank of een product.
Bij de financiering van een huis komt veel kijken. Een onafhankelijk intermediair geeft advies en is daarbij niet gebonden aan een bank of een product.

Hypotheekadvies: wat blijft erover onder de streep?

NEDERHORST DEN BERG - De wereld van hypotheken en kredieten kent roerige tijden. Dat merkt ook Jos Pronk, sinds 1995 verbonden aan Hypotheek Adviesburo Pronk aan de Middenweg 135A in Nederhorst den Berg. Samen met zijn partner Claudia Hoveling is hij sinds 1998 jaar eigenaar.

Jos Pronk heeft ruime ervaring als financieel adviseur en is tevens erkend hypothecair planner. Advies en bemiddeling van hypotheken vormen de kern. Na een eerste (gratis) oriëntatiegesprek bekijkt Jos de hypotheekmogelijkheden aan de hand van de financiële huishouding van de klant. "De gegevens die in de boodschappenmand belanden, worden omgezet in een analyse. Daaruit vloeit een advies. Dat kan heel divers zijn, elke achtergrond verschilt. De basis heeft te maken met het huidige inkomen, maar vooral ook met de toekomst. Hoe ziet het loopbaanperspectief eruit? Is er een kinderwens? Gaat het inkomen omhoog of omlaag?

Rentepercentages, looptijden, bijzondere voorwaarden: dat alles bij elkaar bepaalt de inhoud van het advies. Kortom, veel aspecten waar Jos Pronk rekening mee houdt, met als voornaamste doel een gezonde financiële balans tussen inkomen en woonlasten. "Het belangrijkste is wat er overblijft onder de streep", zegt hij. "Bovendien, de koop van een huis is emotie. Het doorslaggevende argument voor mensen om de keuze te maken is het onderbuikgevoel." Als onafhankelijk intermediair is Jos Pronk niet gebonden aan welke bank dan ook. Hij is zelfstandig en voert met zijn klanten een eerlijk en open gesprek. Jos vindt het een van zijn belangrijkste taken om mensen te wijzen op risico's. "Natuurlijk wil ik vanuit een commerciële gedachte dat de klant de hypotheek afneemt, maar ik zie het ook als mijn verantwoording de klant te beschermen en hem bewuster te maken van een hypotheek. Wat dat betreft hebben de banken in 2007 gezamenlijk de Gedragscode Hypothecaire Financieringen afgesproken met als doel huizenkopers te beschermen tegen te hoge hypotheekschulden."

Afbeelding