Binnenkijken in De Weeshuiskazerne in Naarden-Vesting. Vanaf de vide kijk je op de zitkamer met openslaande deuren.
Binnenkijken in De Weeshuiskazerne in Naarden-Vesting. Vanaf de vide kijk je op de zitkamer met openslaande deuren. Foto: Yvette Geerts

Modern en comfortabel wonen in monumentale sfeer

NAARDEN - WoonNieuws ging op zoek naar markante woonhuizen in onze regio en kwam als eerste uit bij De Weeshuiskazerne in Naarden-Vesting.

Het gebouw stamt uit de late middeleeuwen en had diverse functies: van klooster en weeshuis tot een militaire bestemming begin 19e eeuw. Toen kreeg het complex ook de naam Weeshuiskazerne en werd het uitgebreid. Uiteindelijk kocht de gemeente Naarden het met de bedoeling er een cultuur- en woonbestemming aan te geven. De grootschalige restauratie en deels vervanging door nieuwbouw die volgde werd in 1994 afgerond.

De huidige bewoners van nr. 34 wonen er sinds 1998 en hebben de bestaande indeling grotendeels intact gelaten. Wie door de voordeur naar binnen loopt, wordt verrast door de speelse indeling met strakke lijnen en het gebruik van stoere materialen. Vanaf de woonkamer kijk je maar liefst zes meter omhoog, richting de vide waar een grote woonkeuken het hart van het huis vormt. Irene van Zwol woont hier met haar echtgenoot en dochter van 10. Zij groeide op in Hilversum en woonde eerder op de Brouwersgracht in Amsterdam. Eind jaren negentig besloten zij en haar partner terug te keren naar de omgeving waar zij opgroeide. Ze zochten een stadse omgeving. Naarden-Vesting bleek het meest aan deze wensen te voldoen.

De Weeshuiskazerne ligt aan de rand van de Vesting, schuin tegenover Het Arsenaal. Ideaal, vindt Irene. "We zitten uit de loop, maar kunnen wel alle leuke dingen meemaken. Wat me aantrok is de moderne indeling en het uitzicht aan de voorzijde dat nooit zal veranderen." Ook de kleinstedelijkheid, de vrijheid en de diversiteit van mensen spreekt haar aan. "Als ik met de hond ga wandelen, kom ik altijd wel mensen tegen die ik ken. En er wonen niet alleen maar gezinnen met kinderen." Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een klein terras dat uitloopt in een grote binnentuin. Deze binnentuin is van de gemeente en hier prijkt ook het standbeeld van Naardens trots: Comenius. Of ze ooit willen verhuizen? "Ik ben zelf wel honkvast, mijn man niet zo. Hij wil na zijn pensioen een zeiljacht kopen en een paar maanden per jaar gaan varen. Dan denk ik dat we hier of in Amsterdam een appartement kopen." Een kopie van dit huis hoeft dat niet te worden. Irene: "Ik hou wel van verandering en word blij van verbouwen." Haar inspiratie haalt ze vooral uit andere plekken, andere huizen en strandtenten. "Het belangrijkste is dat je doet wat bij het huis past."

Ook achter het monumentale pand is het heerlijk toeven.