Achter de glazen gevel zit een ruime hal met glazen trappen die leiden naar zeven zalen met in totaal 1320 stoelen.
Achter de glazen gevel zit een ruime hal met glazen trappen die leiden naar zeven zalen met in totaal 1320 stoelen.

Naar de film in Europa's
meest geavanceerde bioscoop

HILVERSUM - Zit Hilversum te wachten op een nieuwe megabioscoop die voorzien is van de modernste technieken? Volgens Jacco van de Ruit wel. De theatermanager van JT Bioscoop Hilversum legt uit en geeft alvast een rondleiding.

door Yvette Geerts

JT gaat vol vertrouwen de concurrentie aan met bioscopen als Wolff in Huizen en Utopolis in Almere. Van de Ruit voorspelt binnen een jaar een verdubbeling van de jaarlijks 150.000 bezoekers die JT nu in Hilversum trekt met haar bioscopen Euro en City. Begin januari is men begonnen met de bouw van deze nieuwe megabioscoop die gevestigd is aan het einde van de Groest op het marktplein. "Door de goede samenwerking tussen alle partijen, inclusief de gemeente Hilversum, loopt alles heel voorspoedig; we hebben geen tegenslagen. De opening is zelfs eerder dan verwacht: eind oktober."

Euro en City gedateerd
Hilversum herbergt naast het in 2008 vernieuwde Filmtheater momenteel twee, laten we het voorzichtig zeggen, gedateerde JT bioscopen. Zowel qua ambiance en grootte als qua techniek. Van de Ruit beaamt dit. Euro gaat zeker dicht, de toekomst van City is nog onduidelijk. Deze twee, City en Euro, samen goed voor zeven zalen, zijn sinds de jaren veertig niet van hun plek geweest. Ook de inrichting is niet meer van deze tijd. Van de Ruit knikt. "Een mooi voorbeeld van de jarenzeventigstijl: klein en donker. Zo anders dan het nieuwe pand dat met haar zeven zalen, 1320 stoelen en moderne entresol en voorzien van loungebanken onder een heuse sterrenhemel uitzonderlijk ruimtelijk oogt. Ook de hal op de begane vloer, waar bar en entree gevestigd zijn, is ruim opgezet. De grote glazen pui, glazen trappen en lange zichtlijnen, ook richting de metershoge nok, benadrukken dat nog eens extra.
"De ambiance, techniek en uitstraling zijn baanbrekend", aldus Van de Ruit. "Het beantwoordt aan het gevoel van een complete avond uit." Het gaat dus niet alleen om de film, maar ook om de beleving. "En de nieuwste techniek op het gebied van beeld en geluid", voegt Van de Ruit toe. "In de grote zaal kan de bezoeker genieten van Dolby Atmos 59.5-geluid." Voor de leken onder u: dit betekent dat er maar liefst 59 speakers hangen, verdeeld over wanden en plafond die alle afzonderlijk worden aangestuurd door 5 subwoofers. Dus als u in de zaal zit en in de film vliegt een vliegtuig over, dan vliegt er qua geluidbeleving ook echt een vliegtuig over. De beleving van 3D, maar dan in geluid. In oudere bioscoopzalen is dit 5.1 of 7.1. Voor het beeld op het doek van 18 x 10 meter wordt gebruikgemaakt van laserprojectie. Laser geeft een scherp beeld met veel kleurnuances, een hogere lichtintensiteit en hogere 3D-projectie.

Het enthousiasme van deze theatermanager is aanstekelijk, toch is hij ook realistisch. "De ontwikkelingen gaan zo snel, over vijf jaar kan de techniek binnen deze bioscoop wel weer verouderd zijn; vergelijk het met de ontwikkeling bij computers. Maar voorlopig zijn we wel de bioscoop met de meest nieuwe en geavanceerde techniek van Europa: elke zaal verbleekt hierbij", zegt Van de Ruit zichtbaar trots.

Boordevol techniek
"De kwaliteit van beeld en geluid moet in ieder geval altijd beter zijn dan thuis. Deze nieuwe techniek zal vooral jongere mensen aanspreken, ouderen willen niet zozeer dat knallende geluid, maar zij hebben wel behoefte aan een dergelijke ambiance die in Euro en City ontbreekt", verwacht Van de Ruit.

JT verwacht 300.000 bezoekers, twee keer zo veel als nu

De programmering zal niet drastisch wijzigen, wel zal nu ook live ballet en opera dat via de satelliet uitgezonden wordt vertoond worden. "Binnen de mogelijkheden en uitstraling van de oude bioscopen paste dat niet. We zullen hier dus ook een ander publiek mee aantrekken." Uiteraard is de programmering nog niet bekend. Wel kan het publiek alvast noteren voor het einde van het jaar: 'De Hobbit' deel 3 dat boordevol techniek zit, 'The Hunger Games' en 'Gooische Vrouwen 2', films uit verschillende genres die een divers publiek zullen aanspreken.

Wat gaat de bioscoopbezoeker eigenlijk betalen voor dit 'avondje uit'? Volgens Van de Ruit is de prijs van een kaartje marktconform, het zal net iets boven het huidige niveau van € 8,50 liggen. "Nog steeds een laagdrempelig uitje", volgens Van de Ruit.

De bouw loopt voorspoedig, zegt Jacco van Ruit (rechts).